Ouderen en internet: hoe online bent u?

Ouderen en internet: het is een combinatie die niet voor iedereen is weggelegd. Steeds vaker zien we dat ‘opa’s en oma’s’ zeer actief zijn op social media, of er lekker op los chatten met andere ouderen. Toch zijn er ook mensen, en dit geldt met name voor mensen die rond de 80 of 90 jaar oud zijn, die niet meer kunnen of willen beginnen aan ‘dat gedoe met internet’. Het is tenslotte ook een grote hoeveelheid informatie die op u af komt als u voor het eerst uw computer opstart en het internet icoontje aanklikt. Hoe komt u terecht waar u wil zijn, en waar moet u rekening mee houden? In dit artikel geven we enkele tips en leggen we ook uit waarom internet waardevol voor u kan zijn.

Hoe kan het internet u helpen?

Natuurlijk kunt u zo actief zijn op internet als u zelf wilt. U bent niet verplicht een Facebook-account aan te maken of dagelijks via Twitter te laten weten wat u aan het doen bent, en ook een papieren verjaardagskaart hoeft niet ineens door een e-card of e-mail te worden vervangen. Maar toch heeft het gebruik van internet voordelen die bepaalde taken in het dagelijks leven een stuk gemakkelijker kunnen maken. Wat dacht u van het overmaken van geld naar uw kleinkinderen? Eerder deed u dat door een bezoekje te brengen aan de bank, terwijl dat nu via een handige app in een minuut geregeld kan zijn.

Ook moet u voor steeds meer overheidsinstanties ‘online’ kunnen zijn. U krijgt geen enveloppen meer maar al het nieuws komt tegenwoordig ‘digitaal’ binnen. Het is daarom verstandig om sowieso te zorgen dat u een e-mailadres hebt waar u berichten op kunt ontvangen. Ook het online bestellen van boodschappen, cadeaus of andere dingen kan heel prettig zijn.

Bezwaren van ouderen

Ouderen en internet, sommige mensen denken: waarom zou ik er nu nog aan beginnen? Er zijn inderdaad ouderen die het liever aan zich voorbij laten gaan. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Het is of lijkt te moeilijk: de drempel is te groot
  • U kunt de informatie niet goed opnemen of onthouden
  • U bent bang dat de beveiliging van het internet (het beschermen van uw gegevens) te wensen overlaat
  • U vindt dat u het niet nodig heeft: u heeft liever persoonlijk of telefonisch contact

Zelf starten met internet

Er zijn tegenwoordig veel activiteiten op het gebied van ouderen en internet. Zo is er bijvoorbeeld op veel plekken een computercursus voor ouderen beschikbaar, waarbij iemand echt de basis leert. Ook internetcursussen voor beginners zijn volop te vinden, waarbij men regelmatig les krijgt en alle gelegenheid krijgt om vragen te stellen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een familielid te vragen om het één en ander uit te leggen! Een internetcursus kan helpen om u niet alleen nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om te leren het internet te begrijpen, waardoor u meer vertrouwen krijgt in het ‘online’ zijn. U leert ook wat u niet moet doen, en hoe u bijvoorbeeld voorkomt dat u een virus binnenhaalt op uw computer. Doe navraag in uw omgeving als u graag op korte termijn met een cursus zou willen starten.

Meer informatie die handig of interessant kan zijn voor ouderen, vindt u in de Leefwijzer.

 

Onderwerpen