Dementie herkennen

Hoewel we in een wereld en een tijd leven waarin dementie bij veel mensen voorkomt, is dementie herkennen nog altijd moeilijk. Zeker in het begin. Dit ligt meestal niet aan de mensen zelf: de symptomen van dementie openbaren zich in het begin nu eenmaal te langzaam en te geleidelijk om als dementieverschijnselen herkend te kunnen worden. Zeg nu zelf: iedereen is wel eens vergeetachtig, verward door vermoeidheid of stress, of een beetje prikkelbaar. Wanneer iemand ouder wordt en steeds vaker dit soort symptomen laat zien, kan er echter sprake zijn van beginnende dementie. Er zijn verschillende vormen van dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer de meest ernstige en helaas ook de meest voorkomende is. Ook om dit soort ziektebeelden te kunnen uitsluiten, is het belangrijk dat er tijdig gehandeld wordt bij symptomen.

Hier kunt u op letten

In een ander Leefwijzer-artikel hebben we alle eerste verschijnselen van dementie voor u op een rij gezet. Het gaat hierbij om diverse, uiteenlopende symptomen, die op zichzelf ook een verschijnsel kunnen zijn van een heel ander ziektebeeld. Ook kunnen sommige verschijnselen een gevolg zijn van stress of vermoeidheid. Dementie herkennen kan dus moeilijk zijn. Ziet u deze symptomen echter samen, en steeds vaker, dan is het verstandig om een arts te bezoeken voor verder onderzoek.

  • Vergeetachtigheid (vooral informatie van kort geleden wordt slecht onthouden)
  • Verwarring als het gaat om tijd en plaats
  • Onrust
  • Spullen kwijtraken
  • Problemen met dagelijkse handelingen
  • Moeite met taal, bijvoorbeeld spreken
  • Gedragsveranderingen
  • Slechter inschattingsvermogen
  • Problemen met het zicht
  • Terugtrekken uit sociaal leven

Leven met dementie

Helaas is er voor de meeste gevallen van dementie nog geen genezing beschikbaar. In sommige gevallen is er wel medicatie die bepaalde verschijnselen kan afremmen, of die specifieke gevolgen van dementie (bijvoorbeeld depressie of angstige gevoelens) kunnen bestrijden. Zo kan leven met dementie gemakkelijker of draaglijker gemaakt worden.

Voor mantelzorgers en familieleden kan het moeilijk zijn om met de situatie om te gaan, zeker als de dementie erger wordt. Ze vragen zich misschien af hoe ze op bepaalde situaties moeten reageren, en hoe ze u het beste kunnen opvangen. In de gratis whitepaper die wij hebben ontwikkeld, geven we antwoorden op dit soort belangrijke vragen. Hier kunt u de whitepaper downloaden.

Leven met dementie kan ook inhouden dat er extra zorg en begeleiding nodig is. U kunt deze zorg onder andere ontvangen in de vorm van particuliere thuiszorg. Zuster Jansen kan u hierbij helpen. Particuliere thuiszorg bij dementie is zorg waar u zelf de controle over heeft. Dit wil zeggen dat er geen instantie of overheidsinstelling is die bepaalt hoeveel hulp u mag ontvangen en wanneer. De enige persoon die beslist bent u, en als u dat hebt afgesproken eventueel uw partner of een ander aangewezen familielid. Zuster Jansen kan dag en nacht voor u klaarstaan, overal in Nederland.

Wilt u meer weten over dementie herkennen, over de oorzaken van dementie en over de mogelijke gevolgen? In onze Leefwijzer vindt u diverse artikelen rondom dit onderwerp.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen