Palliatieve zorg huisarts: welke rol speelt uw arts?

Meestal bent u gedurende een lange tijd patiënt bij dezelfde huisarts. Er kunnen natuurlijk uitzonderingen zijn, maar de kans is groot dat de huisarts u goed kent en betrokken is bij uw persoonlijke omstandigheden. U heeft in de loop der jaren steeds kleine dingen gemeld of besproken, maar ook bij de ‘grotere’ kwesties staat de huisarts voor u klaar. Ook palliatieve zorg en huisarts vormen een belangrijke combinatie. Wanneer u onverhoopt te maken krijgt met een terminale ziekte of soortgelijke omstandigheden, is uw huisarts er om u zo goed mogelijk te begeleiden in het proces dat u moet doorlopen. Met de eerste klachten bent u waarschijnlijk als eerste in de huisartsenpraktijk beland en heeft de arts u doorverwezen naar specialistische zorg. Uw huisarts is als geen ander op de hoogte van uw medische dossier en is daarom nauw betrokken bij het verlenen van palliatieve zorg.

Steun en begrip

U kunt palliatieve zorg ontvangen in een hospice, of u kunt ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. U krijgt dan te maken met (reguliere of particuliere) thuiszorg. Ook wanneer u thuis verzorgd wordt blijft uw huisarts een rol spelen. De arts kan bijvoorbeeld medicatie blijven voorschrijven en houdt regelmatig contact met de zorgverleners.

Voor veel mensen zijn de diensten van de huisarts ook een extra vorm van steun. De huisarts is tenslotte bekend met de familie, de medische geschiedenis en bijvoorbeeld ook met eventuele angsten die u heeft. De arts kan in dat geval dus goed inschatten bij welke ondersteuning u het meest gebaat bent. Bij palliatieve zorg kan de huisarts met u alle opties bespreken.

Ook bij particuliere thuiszorg is huisarts belangrijk

Natuurlijk is het mogelijk bij palliatieve zorg dat de huisarts advies vraagt aan specialisten, en navraag doet bij andere instanties. Maar u kunt altijd de arts als aanspreekpunt houden en voor veel mensen is dit prettig. Wanneer u kiest voor particuliere palliatieve zorg, zoals van Zuster Jansen, ontvangt u thuis alle ondersteuning en begeleiding die nodig is en bij u past. Wij houden niet alleen contact met uw huisarts, maar natuurlijk ook met uw naasten. Iedereen werkt als het ware met elkaar samen. Wilt u meer weten over de zorg die wij bieden in de laatste levensfase? Lees dan meer over palliatieve zorg in de Leefwijzer, of bekijk de specifieke informatie op onze website.

Onderwerpen