Medicatieoverzicht: waarom belangrijk?

Wat is een medicatieoverzicht, wat kunt (of moet) u ermee en hoe vraagt u uw eigen medicatieoverzicht aan? Een medicatieoverzicht is in eigenlijk de registratie per patiënt van alle geneesmiddelen die worden gebruikt. Het gaat dan voornamelijk over geneesmiddelen op recept, maar als andere gegevens bekend zijn worden die ook toegevoegd. In het medicatie overzicht staat ook relevante informatie over de manier waarop uw medicijnen gebruikt moeten worden.

Voor wie is het medicatieoverzicht?

Het overzicht is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn of raken bij uw situatie. Het kan dan gaan om de huisarts, een specialistische arts, maar bijvoorbeeld ook de tandarts. U vraagt uw eigen medicatieoverzicht aan en wanneer u op bezoek of controle gaat bij een arts, neemt u het overzicht mee. De desbetreffende arts of voorschrijver kan dan rekening houden met de medicijnen die u reeds gebruikt, en kan eventuele risico’s bij een behandeling beter voorspellen. Zeker wanneer u meerdere soorten medicatie gebruikt die niet zomaar gecombineerd mogen worden met andere middelen, is het van belang dat u een medicatieoverzicht meeneemt.

Hoe vraagt u het overzicht aan?

Een medicatieoverzicht vraagt u gemakkelijk aan via uw apotheek. Verandert er iets in uw medicijngebruik, dan vraagt u weer een nieuwe aan. Waar moet u nog meer aan denken als het gaat om het medicatie overzicht?

  • Wees openhartig en eerlijk tegen de zorgverleners over de medicijnen die u gebruikt en eventuele allergieën die u heeft;
  • Geef de zorgverleners inzage in uw medicatieoverzicht;
  • Vraag een nieuw medicatieoverzicht aan wanneer de behandeling of medicijnkuur is afgerond;
  • Zorg dat u altijd een actueel medicatieoverzicht bij u heeft.

Medicatieoverzicht voor ouderen extra belangrijk

Ouderen gebruiken over het algemeen meer geneesmiddelen (en ook vaker tegelijk) dan jongere mensen. Bloedverdunners, bloeddrukverlagende middelen, plaspillen en pijnstillers zijn voorbeelden van medicijnen die vaak worden gebruikt door senioren. Soms lijken de tabletten of capsules vrij onschuldig bij gebruik, maar verhogen ze bepaalde risico’s als ze verkeerd worden gecombineerd. Daarom is het van belang dat een medicatieoverzicht bij ouderen altijd beschikbaar is en goed wordt bijgehouden.

Heeft u vragen over uw huidige medicatieoverzicht? Stel deze dan gerust aan uw apotheker. Meer relevante informatie over ouderengeneeskunde en aanverwante onderwerpen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

 

Onderwerpen