Koolhydraten: gezond?

Het ene dieet zegt dat koolhydraten gezond zijn, van de andere adviseur mag men er juist zo min mogelijk van eten. Diëten zijn van alle tijden en niet zelden worden ze gebaseerd op trends in de voedingsindustrie. Maar koolhydraten, wat zijn dat nu eigenlijk en welke invloed hebben ze op uw lichaam of uw gezondheid? In dit artikel leggen we uit wat koolhydraten zijn, wat de bronnen van koolhydraten zijn en wat de werking is van koolhydraten in uw lichaam.

Een koolhydraat bestaat uit één of meer suikermoleculen. Deze worden ook wel sachariden genoemd. We maken bij koolhydraten onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige, en verteerbare of onverteerbare varianten. Van koolhydraten krijgt u energie. Ze zijn vooral voor de hersenen en rode bloedcellen erg belangrijk.

Wel of geen koolhydraten in gezond eetpatroon?

Moet ik nu wel of geen koolhydraten binnenkrijgen als ik gezond wil eten? Die vraag hebben veel mensen. Het is lastig om te zeggen of koolhydraten over het algemeen gezond zijn of niet. Er zijn namelijk bronnen van koolhydraten die gezond zijn, maar er zijn ook bronnen van koolhydraten die u beter met mate kunt nuttigen. Het beste is dus om koolhydraatrijke producten te nuttigen waarvan algemeen bekend is dat ze verder ook goed zijn voor uw gezondheid. U kunt hierbij denken aan volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. Er zijn ook producten die koolhydraatrijk zijn, maar die verder geen bijdrage leveren aan een gezond lichaam. Denk aan frisdranken, koek en snoep. Hier zitten weinig voedingsstoffen in en daarom is het beter om hier een alternatief voor te vinden.

Het belang van balans

Voor ouderen is het belangrijk om goed op voeding te letten. Gezonde voeding is essentieel om lichaam en geest vitaal te houden. U kunt door gebalanceerd te eten niet alleen het risico op overgewicht verkleinen, maar ook risico’s op andere medische problemen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Wilt u graag meer weten over voedingsadviezen in dit soort situaties? Dan kunt u ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen bekijken. Hier staat ook informatie over beweging, preventie, ouderengeneeskunde, de ziekte van Alzheimer en meer.

 

 

Onderwerpen