Ouderen revalidatie

Ouder worden komt soms gepaard met situaties waar u niet op had gerekend. Misschien krijgt u te maken met een ingrijpende operatie, of is er sprake van een beroerte. Natuurlijk wilt u er dan weer zo snel mogelijk bovenop komen. Daar is dan de juiste zorg en begeleiding voor nodig. Wanneer u een ziekteperiode of een opname in het ziekenhuis achter de rug hebt, moet u revalideren. Ouderen revalidatie, die erop gericht is om ouderen zo goed mogelijk te begeleiden en weer op de been te krijgen, draagt voor een groot deel bij aan de bevordering van zelfredzaamheid. Revalidatie kan plaatsvinden terwijl u in een zorginstelling zoals een revalidatiecentrum verblijft, maar het is ook mogelijk om thuis te revalideren. Daarover leest u verderop in dit artikel meer.

Wat houdt revalideren in?

Natuurlijk is de vorm van revalidatie voor ouderen afhankelijk van wat u heeft meegemaakt. Revalidatie na een beroerte is tenslotte anders dan wanneer u moet herstellen van een ingrijpende operatie aan uw been. Revalidatie ouderen betekent letterlijk herstellen. U komt in een periode terecht waar u waarschijnlijk bepaalde oefeningen krijgt van een fysiotherapeut, zodat u het geopereerde lichaamsdeel (of de hersenfunctie na een beroerte) weer zo goed mogelijk leert te gebruiken. Omdat u nog beperkt kunt zijn in het functioneren, is het verstandig om een familielid of professionele verzorger in te schakelen die u komt helpen en een oogje in het zeil houdt. Dit geldt natuurlijk vooral als u thuis wilt of moet revalideren. In een revalidatiecentrum is er standaard altijd begeleiding aanwezig.

Thuis revalideren

Er zijn veel situaties waarin thuis revalideren voor ouderen mogelijk is. Voor de meeste mensen is dit erg prettig: ze voelen zich tenslotte veilig en vertrouwd in hun eigen woning, omgeving door hun eigen spullen. Bovendien is er thuis vaak een partner of familielid voor extra steun. Wanneer u thuis wil revalideren, bijvoorbeeld na een heupoperatie, kan dat uitstekend terwijl u verzorgd wordt door Zuster Jansen. Wij ondersteunen u zolang u dat wenst, tot het moment dat u weer zelfstandig genoeg bent. Door goed begeleid en verzorgd te worden in een revalidatieperiode, verkleint u gezondheidsrisico’s en kunt u op eigen tempo herstellen. Dit is het beste voor u en uw lichaam! Meer informatie over de zorg- en dienstverlening van Zuster Jansen vindt u op onze website.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over beweging voor ouderen, voeding, ouderengeneeskunde of andere gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer.

Onderwerpen