Calorieën verbranden op latere leeftijd

Calorieën verbranden wordt lastiger op latere leeftijd. Niet alleen omdat u lichamelijk misschien niet meer zo lenig of soepel bent als vroeger en daardoor minder beweegt, maar ook omdat het lichaam zelf zo werkt. Naarmate u ouder wordt, neemt de spiermassa af en vertraagt de stofwisseling. U houdt gewicht gemakkelijker vast en omdat u misschien minder mobiel bent, raakt u het ook minder goed weer kwijt. Calorieën verbranden is sowieso voor de ene persoon makkelijker dan voor de ander, maar op latere leeftijd is het voor iedereen vaak moeilijk.

Het belang van beweging voor ouderen

Om toch te proberen zoveel mogelijk calorieën te verbranden, op een gezonde en verantwoorde manier, kunt u allerlei sporten beoefenen. Veel sportscholen, zwembaden en fysiotherapeuten hebben verschillende programma’s georganiseerd voor ouderen. U kunt in groepsverband deelnemen aan bepaalde activiteiten, maar het is ook mogelijk om individueel begeleiding te krijgen of simpelweg alleen oefeningen te doen. Het is maar net wat u prettig vindt. Niet alleen is beweging voor ouderen goed om calorieën te verbranden, ook is het voor lichaam en geest nodig dat u voldoende beweging krijgt. Uw spieren en gewrichten blijven soepel, waardoor u langer lenig bent en minder risico loopt op vallen. Daarnaast is bewegen goed voor uw geheugen en denkvermogen.

Bij veel ouderen speelt eenzaamheid een rol, in meer of mindere mate. Samen bewegen kan neerslachtige gevoelens tegengaan en ervoor zorgen dat u niet in een sociaal isolement terechtkomt.

Vraag om advies en begeleiding

Het kan zijn dat u moeite heeft met de veranderingen die uw lichaam doormaakt. Het vasthouden van gewicht is sowieso voor veel mensen erg frustrerend. Om een persoonlijk plan te maken, waarbij u zich concentreert op gezonde voeding en een bijpassende leefstijl, kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met uw huisarts of een diëtist. Zij helpen u de juiste balans te vinden, om zo calorieën te verbranden en over het algemeen gezonder te gaan leven. Wilt u meer lezen over gezondheid voor ouderen? Bijvoorbeeld over beweging, voeding, preventie of ouderengeneeskunde? Bekijk dan de Leefwijzer voor meer interessante artikelen.

Onderwerpen