Fitness voor ouderen

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor het welzijn van ouderen, en zorgen dat ze voldoende beweging krijgen is hier een belangrijk onderdeel van. Door genoeg en op de juiste manier te bewegen, gecombineerd met het eten van gezond voedsel, vertraagt men de verouderingsprocessen en blijft men langer fit en vitaal. Ideaal voor de ouderen die het liefst nog iedere dag op pad gaan, maar ook in het algemeen is het goed voor uw gezondheid om voldoende te bewegen. Om dit te bevorderen, wordt fitness voor ouderen nu op steeds meer plekken geïntroduceerd. Soms kleinschalig, door bijvoorbeeld één of twee keer per week een speciale sportles voor senioren te organiseren, maar soms ook veel uitgebreider. Fitness voor ouderen kan van alles inhouden: van begeleid bewegen op de fitnessapparaten tot een uurtje spinning (fietsen), van het werken met gewichten tot een speciale dansles.

De voordelen van ouderen fitness

Sporten voor ouderen heeft veel voordelen. Niet alleen zult u zich over het algemeen gelukkiger en gezonder gaan voelen, ook heeft u minder snel last van stress en spanning. Bovendien kunt u sporten voor ouderen vaak in groepsverband doen, zodat u tegelijk de sociale contacten onderhoudt die voor u belangrijk zijn.

Daarnaast is er nog het belangrijke lichamelijke aspect. Door senioren fitness een kans te geven, kunt u werken aan sterkere spieren, gewrichten en botten. U wordt leniger, of behoudt uw lenigheid langer, en uw gewicht blijft stabiel. Ook voor uw bloeddruk, uw balans én uw weerstand in het algemeen is ouderen fitness heel belangrijk. Bovendien kunt u gewoon de sport of de activiteit kiezen die bij u past, zodat bewegen nooit vervelend hoeft te zijn.

Ga niet ‘zomaar’ sporten

Op latere leeftijd vangen uw botten intensieve beweging anders (en over het algemeen minder goed) op dan wanneer u twintig of dertig jaar jonger was geweest. Dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Daarom adviseren we: vraag om begeleiding bij het sporten. Ga niet zomaar naar de sportschool om te gaan gewichtheffen, maar laat u adviseren en begeleiden bij het kiezen van de juiste activiteit. De kans op overtraining, blessures en een verkeerde ademhaling (die verandert in een hoge bloeddruk) is kleiner wanneer er een professionele instructeur aanwezig is om u te laten zien hoe u met ouderen fitness moet omgaan.

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem dan eens contact op met de plaatselijke sportschool, of vraag aan leeftijdsgenoten wat zij leuke activiteiten vinden. Ook kunt u in het zwembad gaan kijken, waar vaak activiteiten als aquarobics worden georganiseerd.

Onderwerpen