Veiligheid ouderen

Als het gaat om veiligheid voor ouderen, hebben we het over een veelomvattende term. Veiligheid voor ouderen kan tenslotte niet alleen gaan om de veiligheid in en om het huis, maar ook om de veiligheid op straat en in het verkeer. Ouderen zijn over het algemeen meer kwetsbaar dan jongere volwassenen, omdat zij vaak te maken krijgen met een opeenstapeling van psychische, sociale en lichamelijke risico’s. Eenzaamheid kan hier een rol in spelen, net als sociaal isolement, maar ook de achteruitgang van bepaalde functies van het lichaam. Zo kunnen uw mobiliteit en balans verstoord zijn, maar kan ook uw lichaam zwakker worden waardoor u sneller verwondingen oploopt. Kortom: veiligheid ouderen is een onderwerp dat altijd prioriteit moet hebben en ook uw directe omgeving kan daarbij helpen.

Veiligheid in en om het huis

Woont u nog thuis, omdat de meeste dagelijkse handelingen u nog goed af gaan en u weinig tot geen verzorging nodig heeft? Dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw woning zo veilig mogelijk is ingericht. Misschien is dat nu nog niet direct nodig, maar u wil tenslotte juist op alle situaties zijn voorbereid. Bij veiligheid in huis die kan worden verbeterd,  denken we aan drempels die moeten worden weggewerkt, traptreden die moeten worden gemaakt, een traplift die kan worden geïnstalleerd, gladde vloeren, te hoge of te lage kastjes, verlichting die niet goed werkt, etc. Wanneer u dat wenst, kunt u via het internet ook een beroep doen professionals die uw woning nalopen en controleren op bepaalde risico’s.

Ouderen en veiligheid: verkeer

Bij veiligheid voor ouderen moet zeker ook gedacht worden aan het verkeer. Er zijn nogal eens gevallen in het nieuws waarbij ouderen op de weg verkeerde keuzes of inschattingsfouten maakten, waardoor er gewonden vielen. Heel veel ouderen kunnen tot een late leeftijd gewoon doorgaan met autorijden, maar er zijn zeker ook ouderen die door omstandigheden (slechter zicht, dementie, verwarring of andere problemen) bepaalde risico’s lopen (en vormen voor anderen). Op dit moment is de geldigheid van een rijbewijs bij verlenging na uw 70e verjaardag geen 10 jaar meer, maar 5 jaar. Bovendien moet er bij verlenging na uw 75e verjaardag ook een medische keuring worden ondergaan. De reden voor deze veranderde wetgeving is het feit dat veel ouderen niet doorhebben dat hun rijvaardigheden verminderd kunnen zijn. Heeft u zelf twijfels over uw rijvaardigheid of heeft u van familieleden gehoord dat u ‘anders’ rijdt dan vroeger? Dan is het verstandig om te bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn.

Niet alleen ‘ouderen en veiligheid’ is een belangrijk thema bij het ouder worden, ook preventie, ouderengeneeskunde, Alzheimer, voeding en beweging zijn onderwerpen waar we u graag meer over vertellen. U vindt daarom meer informatie over deze onderwerpen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen