Vitaal zijn en blijven: hoe doet u dat?

Vitaal zijn, vitaliteit, heeft vooral te maken met energie. Zowel lichamelijke als mentale (energie), maar ook het fijne en ‘sterke’ gevoel dat daarbij hoort. Een sterk immuunsysteem is ook erg belangrijk bij vitaliteit.  Veel ouderen hebben de wens om vitaal te blijven, omdat dit betekent dat ze nog kunnen doen wat ze willen. De lichamelijke gevolgen van het ouder worden kunnen een behoorlijke invloed hebben op uw dagelijks leven en door vitaal te zijn, kunnen deze gevolgen worden uitgesteld of worden verminderd. Maar hoe blijft u vitaal, wat kunt u doen om uw lichaam en geest gezond te houden? Wij geven u in dit artikel graag enkele tips.

Lichamelijke vitaliteit behouden

Lichamelijk vitaal blijven kan door goed voor uzelf te zorgen. Dit houdt in dat u een zo gezond mogelijke leefstijl aanhoudt: gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en een goede nachtrust zijn voorbeelden van factoren die bijdragen aan vitaliteit. Natuurlijk kunt u niet overal invloed op hebben en kunt u ook worden overvallen door bepaalde omstandigheden (ook een goede nachtrust komt niet altijd vanzelf), maar het is vooral belangrijk dat u bewust leeft en de juiste keuzes maakt voor uw lichaam. Heeft u een beetje zelfdiscipline nodig als het gaat om beweging? Ga dan bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin wekelijks naar de sportschool of het zwembad, zodat u elkaar kunt motiveren op momenten dat u liever thuis zou blijven. Organiseer een eetclubje waarin u met andere liefhebbers geniet van gezonde maaltijden, of sluit u aan bij een wandelclub. Kortom: er zijn veel verschillende mogelijkheden.

Jong van geest blijven

‘Je bent zo oud als je je voelt’, wordt vaak gezegd. Voor veel mensen werkt dit ook echt zo. Het is niet altijd makkelijk, zeker niet als u bijvoorbeeld te maken krijgt met een lichamelijke beperking of een ziekte, maar een positieve instelling kan ervoor zorgen dat u tot meer in staat bent dan u wellicht zelf dacht. Ook bij Zuster Jansen denken we graag aan de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Onze zorgverleners bieden volledige particuliere thuiszorg. Hier hoort niet alleen verzorging bij, maar ook kunnen er allerlei activiteiten op het programma staan.

Voor mensen die het leuk vinden en graag hun hersenen willen blijven uitdagen, zijn er diverse hersentrainingen (ook wel brain games) waarmee u onder andere uw geheugen stimuleert. Deze vindt u onder andere op internet. Uit onderzoek is gebleken dat deze trainingen een positief effect hebben op het geheugen en het leervermogen van ouderen. Zo blijft u langer jong van geest! Wilt u graag meer lezen over ouderen, preventie en ouderengeneeskunde? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer.

 

Onderwerpen

error: