Ouderdomsslechthorendheid

Gehoorproblemen kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Slecht horen is bovendien niet per se gebonden aan leeftijd, het kan ook aangeboren zijn waardoor iemand vanaf de geboorte al (bijna) doof is. In dit artikel concentreren we ons op ouderdomsslechthorendheid, het gehoorprobleem waar in principe iedereen op een bepaald punt in zijn/haar leven mee te maken krijgt. Bij de ene persoon begint dit proces overigens eerder dan de ander. Ouderdomsslechthorendheid heet ook wel presbyacusis en het houdt eigenlijk in dat men bij het ouder worden steeds minder goed gaat horen.

Hoe ontstaat ouderdomsslechthorendheid?

Presbyacusis ontstaat niet door slechts één oorzaak, althans niet vaak. Meestal gaat het om een combinatie van factoren. Zo kan verminderde zuurstofvoorziening van de haarcellen in het binnenoor een rol spelen, maar is het ook mogelijk dat de ouderdomsslechthorendheid in de familie zit. Niet alle vormen van presbyacusis zijn ongeneeslijk: de gehoorbeentjes kunnen door een soort verkalking vast gaan zitten, waardoor het gehoor geleidelijk vermindert. Dit is erfelijk, maar het kan door middel van een operatie weer worden hersteld. Naast de genoemde oorzaken zijn er verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan een verminderd gehoor op oudere leeftijd.

Vervelende gevolgen van presbyacusis

Presbyacusis kan voor ouderen zeer lastig zijn. U kunt een vervelende piep horen, alles veel zachter horen of minder duidelijk horen. Dit zorgt in het dagelijkse leven voor een aantal ongemakken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u de deurbel of de telefoon niet goed meer hoort, of dat het moeilijker wordt om te bepalen uit welke hoek een geluid komt. Dit is niet alleen gewoon vervelend, het kan zelfs ook gevaarlijk worden.

Los van deze gevolgen is het ook op sociaal gebied moeilijk voor u als u minder goed hoort. In gezelschap wordt het moeilijker om iemand te verstaan, omdat er te veel (harde) achtergrondgeluiden zijn. Het kan dus aantrekkelijker zijn om gewoon thuis te blijven en steeds minder naar buiten te gaan. Wanneer u merkt dat uw gehoor dit soort aspecten van uw leven flink in de weg staat, is het verstandig om met uw huisarts te praten over mogelijke hulpmiddelen.

Aanpassingen in uw omgeving

Veel aanpassingen in uw omgeving zijn gemakkelijk gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld speciale deurbellen en telefoons voor mensen met een slecht gehoor, waardoor u in ieder geval beter bereikbaar bent. De trilfunctie op een mobiele telefoon kan al veel van het ongemak elimineren.

Daarnaast zijn er, naast de bekende gehoorapparaten, steeds meer middelen beschikbaar die het voor slechthorenden makkelijker moeten maken om in het dagelijks leven goed te functioneren. Een voorbeeld hiervan is de Roger Pen van het merk Phonak. Deze pen is als het ware een microfoon die draadloos samenwerkt met het gehoorapparaat van de slechthorende. Dit middel maakt het mogelijk om in gezelschap beter met iemand in gesprek te kunnen gaan, waarbij de achtergrondgeluiden worden verzwakt. De pen kan bovendien worden aangesloten op de mobiele telefoon.

Heeft u last van ouderdomsslechthorendheid? Laat u dan door uw huisarts of een specialist adviseren over hulpmiddelen die voor u mogelijk geschikt zijn.

 

 

Onderwerpen