Hulp voor mantelzorgers: praten met lotgenoten

Hulp voor mantelzorgers is in vele vormen beschikbaar. Sommige mensen zijn op zoek naar financiële ondersteuning, sommige mensen willen weten of ze verlof kunnen aanvragen op het werk, maar er zijn ook mantelzorgers die vooral de behoefte voelen om ervaringen uit te wisselen of advies te vragen. Gelukkig wordt er voor mantelzorgers steeds meer geregeld en wordt er ook steeds meer moeite gedaan om elkaar op te zoeken. Er is al een nationale Dag van de Mantelzorg, en er zijn diverse initiatieven die zich richten op de informatievoorziening voor mantelzorgers. Het wordt dus steeds makkelijker om als mantelzorger op te zoeken wat uw rechten zijn en hoe u verschillende zaken voor uzelf kunt regelen. Maar zou u het ook wel eens fijn vinden om andere mantelzorgers te spreken over hun ervaringen? Dan kan ook dat gerealiseerd worden.

Waarom is praten goed?

Mantelzorgers hebben het niet makkelijk, dat weet u inmiddels. Het sociale leven wordt vaak op pauze gezet, de zorg voor het eigen gezin wordt lastiger te combineren en als u ook werkt, merkt u misschien dat u soms niet meer weet hoe u het allemaal met elkaar moet combineren. Het kan dan heel goed zijn om andere mantelzorgers te spreken. Niet alleen omdat zij soms handige tips en adviezen hebben, maar juist ook voor een stukje erkenning: u bent niet de enige die dit doormaakt en wat u doet, is heel belangrijk. Een dergelijk gesprek kan voor nét dat beetje motivatie zorgen dat u nodig had om verder te gaan. Het is niet alleen voor uzelf, maar ook voor degene die u verzorgt verstandig dat u praat over de lastige kanten van mantelzorger zijn. Als u deze gevoelens opkropt, raakt u misschien overbelast en dan is iedereen tenslotte verder van huis.

Mezzo voor mantelzorgers

Mezzo is een landelijke vereniging die hulp voor mantelzorgers biedt. Op de website van Mezzo vindt u bijvoorbeeld advies, steun, informatie over wettelijke regelingen, blogs en andere handige informatie. Wanneer er speciale evenementen of activiteiten worden georganiseerd waar mantelzorgers aan deel kunnen nemen, zult u dat hier gelijk lezen. Ook kunt u op deze website vragen stellen over uw specifieke situatie, en aangeven dat u graag in contact wil komen met andere mantelzorgers.

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u eveneens meer informatie over mantelzorg, ouderen, Alzheimer en andere interessante zorggerelateerde onderwerpen.

Onderwerpen