Persoonlijke verzorging met hulpmiddelen

Persoonlijke verzorging is een aspect van uw dagelijkse leven dat u natuurlijk het liefst zo min mogelijk uit handen geeft. Het gaat tenslotte om uw privacy, en uw persoonlijke routine. Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk handelingen nog zelf kunt uitvoeren, of dat uw mantelzorger zo goed en soepel mogelijk kan helpen, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Wij bespreken enkele belangrijke hulpmiddelen in dit artikel.

Aangepast toilet

Naar het toilet gaan was eerder misschien vanzelfsprekend, maar verschillende omstandigheden kunnen ertoe leiden dat u hierbij hulp nodig heeft. Mensen die slecht ter been zijn of moeite hebben met zitten en opstaan, kunnen hun toilet op allerlei manieren laten aanpassen. Het toilet kan bijvoorbeeld geheel verhoogd worden, zodat opstaan gemakkelijker wordt. Ook zijn er diverse soorten toiletzittingen die het toiletbezoek eenvoudiger kunnen maken. Denk hierbij aan een verhoogde zitting, een toiletzitting met onderdouche en droger of een zitting met sta-op mechanisme. Bovendien zijn er toiletzittingen verkrijgbaar die zijn gemaakt voor een specifieke aandoening of handicap, zoals artrose toiletzittingen. Deze hebben dan een uitsparing waar het linker- of rechterbovenbeen in past.

Hulpmiddelen die betrekking hebben op het toilet worden mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Dit geldt voor zowel een verhoogd toilet als voor de diverse zittingen. Houd er wel rekening mee dat u mogelijk een eigen bijdrage moet betalen.

Aankleedhulp

Heeft u moeite met bukken en wordt het daardoor lastig om uw broek of rok naar boven te trekken? Dan zijn daar diverse aankleedhulpen voor. Deze hulpen zorgen ervoor dat u zittend een broek of rok aan kunt trekken. Aankleedhulpen worden vaak gebruikt door mensen met schouder- of rugproblemen, artritis, spierziekten obesitas of zwangerschap. Een voorbeeld van een aankleedhulp is de aankleedstok. Dit is in principe een stok met een haak eraan, waarmee u het kledingstuk gemakkelijk(er) naar boven trekt. Er zijn ook diverse grijptangen te verkrijgen, waarmee u het kledingstuk makkelijker van de grond raapt.

In de meeste gevallen worden aankleedhulpmiddelen niet vergoed vanuit de wet en moet u deze zelf bekostigen. Het voordeel van deze middelen is dat ze relatief goedkoop zijn en direct gemak opleveren.

Baden en douchen

In bad gaan of douchen kan een stuk lastiger worden als u door omstandigheden niet meer zo mobiel bent. Sterker nog, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Er zijn gelukkig allerlei grote en kleine hulpmiddelen die ervoor zorgen dat baden en douchen veiliger wordt voor u.

Veiliger in bad

Kleine middelen zijn bijvoorbeeld lange, gebogen badborstels die het makkelijker maken om uzelf te wassen. Badsteunen helpen bij het in- en uitstappen, en hoofdkussens zorgen ervoor dat u goed kunt ontspannen terwijl u zit. Grotere hulpmiddelen bij het baden zijn bijvoorbeeld een badlift waarmee u geheel in het bad getild wordt, of badplanken waarbij u zichzelf als het ware ‘boven’ het bad wast of doucht.

Hulp bij douchen

Staan kan voor iemand met pijnklachten of een beperking erg belastend zijn. Het is dan gewenst om wat meer comfort en veiligheid te creëren tijdens het douchen. Een douchestoel of douchekruk kan in dat geval de oplossing zijn. Het aanbod varieert van heel simpele krukken tot verrijdbare douchestoelen die u hetzelfde gebruikt als een rolstoel.

Sommige van deze hulpmiddelen worden vergoed, maar bijvoorbeeld in het geval van een simpele douchekruk bestaat er ook de mogelijkheid deze tijdelijk te lenen via uw zorgverzekeraar.

Naast de genoemde producten behoren ook wastafelbeugels, nagelknippers, incontinentiemateriaal, antislipmaterialen en steunen voor aan de muur tot de categorie persoonlijke verzorging. Een volledig overzicht van de mogelijkheden vindt u onder andere bij de Hulpmiddelenwijzer. Deze website is opgezet in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. U ziet hier per soort hulpmiddel direct of deze mogelijk vergoed wordt of niet. Voor meer informatie over (de vergoeding van) hulpmiddelen kunt u eveneens terecht in de andere artikelen van onze Leefwijzer.

Onderwerpen