Vergoeding gehoorapparaat

Bij het ouder worden kunt u last krijgen van allerlei klachten. Zintuigen zullen wellicht minder functioneel zijn, door medicijnen of ouderdom. Zo kan bijvoorbeeld het gehoor dusdanig achteruit gaan dat u een gehoorapparaat nodig heeft. Wanneer hier sprake van is zult u waarschijnlijk enkele vragen hebben, zoals welk hoortoestel het beste bij u past. Ook vraagt u zich waarschijnlijk af of u een vergoeding ontvangt voor een gehoorapparaat. Hoe zit het met de kosten en verzekering van hoortoestellen? Antwoorden op die vragen zijn verschillend per persoon, omdat de vergoeding die u ontvangt afhankelijk is van de verzekering die u heeft.

Kosten gehoorapparaat gedekt?

De audicien (of een audiologisch centrum) bepaalt welk type gehoorapparaat u nodig heeft. De kosten van een gehoorapparaat zijn dan ook voornamelijk afhankelijk van het type hoortoestel dat nodig is en dit is afhankelijk van de klachten die u heeft. Omdat gehoorapparaten onder de categorie hulpmiddelen vallen, worden ze gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat uw nieuwe hoortoestel voor een deel wordt gedekt vanuit de verplichte standaard verzekering die u heeft. Het gaat hierbij om een vergoeding van 75 procent vanuit de basisverzekering. Er blijft dan nog een eigen bijdrage van 25 procent over die betaald moeten worden. Wat u hiervan vergoed krijgt, is afhankelijk van de aanvullende verzekering die u heeft.

Verzekering hoortoestellen

Zoals eerder genoemd is de vergoeding die u krijgt voor uw gehoorapparaat afhankelijk van de aanvullende verzekering waarvoor u heeft gekozen. U kunt hiervoor terecht bij uw zorgverzekeraar, en ook de audicien die uw hoortoestel aanmeet kan u hier meer over vertellen. Wilt u van tevoren meer informatie over uw vergoeding gehoorapparaat? Dan kun u terecht op de website van Zorgwijzer.nl. Hier vindt u welke bedrag u vergoed krijgt voor uw gehoortoestel en welke premie u hiervoor dient te betalen.

 

Onderwerpen