Schuldgevoel bij mantelzorg komt vaak voor

Zowel voor mantelzorgers als de mensen die verzorgd worden, is er vaak sprake van schuldgevoel. De zorgvrager voelt zich vaak bezwaard, en vindt het over het algemeen niet makkelijk om regelmatig hulp te vragen of ontvangen van een kennis of familielid. Zeker niet als het vaak nodig is, of als er ook ‘s nachts iemand aanwezig moet zijn.

Een mantelzorger kan zeker ook te maken krijgen met schuldgevoelens, en vooral ook in de situaties waar sprake is van een zware zorgtaak, die veel tijd in beslag neemt. Zij moeten tenslotte de juiste combinatie zien te maken tussen het eigen gezin, sociaal leven, hobby’s en natuurlijk een eigen baan. Dit kan een hele poos goed gaan, maar het kan ook zijn dat de mantelzorger overbelast raakt omdat hij/zij niet regelmatig voor zichzelf kan of durft te kiezen. ‘Want als ik een weekendje weg wil, wie neemt dan de zorg van mij over?’

Schuldgevoel mantelzorg voorkomen

Om schuldgevoel van beide kanten te voorkomen, is het beste advies: praat erover. Houd de situatie bespreekbaar en zorg dat de verwachtingen reëel zijn. Denk (voor zover dat mogelijk is) met elkaar mee over passende oplossingen en trek aan de bel wanneer het emotioneel te veel wordt voor de mantelzorger of de zorgvrager. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen wanneer u als zorgvrager besluit om de mantelzorger te ontlasten vanwege schuldgevoel bij mantelzorg. Zo kunt u kiezen voor respijtzorg, waarbij de mantelzorger (een deel van) de zorg kan overdragen aan een andere partij.  Wanneer u regelmatig intensieve verzorging en/of verpleging nodig heeft, kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om (tijdelijk) in een zorginstelling te verblijven.

Toch een alternatief?

U bent niet de enige als u graag thuis wil blijven wonen, ondanks een handicap of andere ingrijpende omstandigheden. U kunt dan kiezen voor particuliere thuiszorg. Bij deze vorm van thuiszorg, die onder andere door Zuster Jansen geboden wordt, heeft u geheel zelf de controle over de soort en hoeveelheid zorg die u krijgt. Onze ervaren zorgverleners kunnen de zorgtaak helemaal overnemen van de mantelzorger, maar u ook een combinatie is mogelijk. Voorbeeld: de mantelzorger is er overdag, en wij nemen het ‘s avonds van hem of haar over. Op die manier is er altijd de juiste balans en is schuldgevoel bij mantelzorg niet nodig. Wilt u vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Bekijk ook de andere interessante artikelen over mantelzorg in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen