Verschil mantelzorger en vrijwilliger

Mantelzorger klinkt voor mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad ongeveer hetzelfde als vrijwilliger: het gaat tenslotte om mensen die zorg verlenen zonder daarvoor betaald te worden. Wij begrijpen de verwarring, maar benadrukken toch graag dat er wel degelijk verschil is tussen mantelzorger en vrijwilliger. Wat die verschillen zijn, dat leggen we in dit artikel uit.

Bent u mantelzorger, dan verleent u langdurige zorg aan een buur, kennis of familielid. Het kan gaan om een een dag in de week, een paar dagen, maar ook om iedere dag. Soms kan de zorg worden verdeeld (bijvoorbeeld over meerdere kinderen wanneer het gaat om een zieke ouder), maar soms staat de mantelzorger er ook alleen voor.

Vrijwilligers verlenen niet per se zorg aan mensen in hun eigen omgeving. Zij melden zich vaak bij een vrijwilligersorganisatie of rechtstreeks bij een zorginstelling, en worden dan in principe ingeroosterd bij verschillende patiënten.

Zelf kiezen

Een belangrijk verschil tussen mantelzorger en vrijwilliger, is het feit dat een vrijwilliger ervoor kiest om zorg te gaan verlenen. Vrijwilligers hebben bijvoorbeeld wat extra tijd en willen deze dagen graag op een goede manier invullen. Mantelzorgers hebben plotseling een zieke in de familie of in de buurt, en nemen in korte tijd de beslissing om (gedeeltelijk) voor deze persoon te gaan zorgen. ‘Het overkomt je’,  zeggen veel mantelzorgers.

Waar vrijwilligers het werk vooral naast hun ‘normale’ werk doen en dit prima kunnen combineren, worstelen mantelzorgers vaak met de combinatie van hun eigen leven en het zorgen voor de zieke persoon. Ze moeten bijvoorbeeld vrij nemen van het werk, en ze kunnen minder tijd spenderen aan hun eigen hobby’s of hun gezin. Dit maakt het mantelzorger zijn voor veel mensen erg zwaar, en het risico op overbelast raken is op deze manier erg groot.

‘Stoppen? Maar wie zorgt er dan voor mijn moeder?’

Hebben we het over verschil tussen mantelzorger en vrijwilliger, dan is ook ‘stoppen’ een belangrijk punt. Is er geen tijd meer voor vrijwilligerswerk, omdat de betaalde baan meer tijd vereist of omdat het niet meer uitkomt met de zorg voor de kinderen? Dan is stoppen zo gedaan. Het voelt misschien niet prettig om te stoppen, maar er zijn meer vrijwilligers en het gat wordt gelukkig snel opgevuld.

Mantelzorgers hebben deze luxe vaak niet. ‘Als ik stop, wie gaat er dan voor mijn moeder zorgen?’ Op vakantie gaan, een dag uit wandelen of andere activiteiten plannen is niet zo makkelijk wanneer een groot deel van uw week bestaat uit het verzorgen van een naaste. Wanneer het u te zwaar wordt, of wanneer u hulp nodig heeft bij het uitvoeren van de zorgtaak, kunt u onder andere kiezen voor de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Wij kunnen de gehele zorgtaak overnemen, maar we kunnen ook bijvoorbeeld alleen ‘s nachts of overdag aanwezig zijn. Zo worden mantelzorgers ontlast en is er zekerheid dat de zorgvrager altijd in goede handen is. Wilt u hier graag wat meer informatie over, laat u dan vrijblijvend informeren door onze zorgcoördinator.

Onderwerpen