Beweegcoach

De beweegcoach is volop in opkomst. Een beweegcoach voor ouderen gaat met mensen van latere leeftijd aan de slag om een actieve en gezonde leefstijl te waarborgen. Het algemene doel is om ouderen meer te laten bewegen. Dat hoeft natuurlijk niet per se in de sportschool of het zwembad, maar dat kan ook door vaker te wandelen, te fietsen of zelfs door klusjes te doen in en rond het huis. Steeds meer gemeenten stellen een soortgelijk programma beschikbaar, waarbij ouderen in groepsverband kunnen bewegen en handige tips mee krijgen voor thuis. Zo wordt de gezondheid en zelfredzaamheid van ouderen bevorderd.

Waarom is beweging zo belangrijk?

Beweging voor ouderen is essentieel bij gezond ouder worden. Het is niet alleen goed voor uw lichamelijke gezondheid, maar bijvoorbeeld ook voor uw geheugen en denkvermogen. Hoe langer u uw spieren en gewrichten soepel houdt, hoe langer u zelfstandig kunt blijven en hoe minder gezondheidsrisico’s u loopt. Ook valongelukken zullen minder snel plaatsvinden wanneer u uw lichamelijke conditie goed op peil houdt. In veel gemeentes is er een beweegcoach beschikbaar (of een programma met soortgelijke strekking) zodat u op een verantwoorde manier toch steeds voldoende beweging krijgt. Met te veel of verkeerd bewegen bereikt u tenslotte het tegenovergestelde van wat u eigenlijk van plan was: gezond blijven. Daarom is begeleiding heel belangrijk.

Bewegen bij u in de buurt?

Zoals gezegd wordt een beweegcoach-programma op steeds meer locaties aangeboden. Het programma is niet overal hetzelfde ingericht, maar het idee erachter blijft: ouderen moeten genoeg bewegen om gezond ouder te worden. Wilt u graag in contact komen met een beweegcoach bij u in de buurt, of wilt u weten wat er in uw wijk of plaats allemaal geregeld is voor ouderen die willen sporten? Neem dan contact op met uw gemeente. Wilt u meer lezen over onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid van ouderen? Bekijk dan ook eens de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen