Gezonde voeding voor ouderen

Bij mensen op latere leeftijd, werkt het lichaam nu eenmaal anders dan vroeger. De stofwisseling vertraagt, spiermassa neemt af en vetmassa neemt juist gemakkelijker toe. Dit kan sneller leiden tot overgewicht en daardoor ook tot andere gezondheidsproblemen. Om het lichaam zoveel mogelijk te helpen, is het van belang dat u kiest voor gezonde voeding en een bijpassende leefstijl. Gezonde voeding voor ouderen is niet per se anders dan voeding voor tieners of volwassenen, maar het is wel extra belangrijk. Zo zorgt u er namelijk voor dat u zo lang mogelijk vitaal blijft en niet onnodig inlevert aan lenigheid, spierkracht en balans. U wil tenslotte zo lang mogelijk actief blijven.

Wat is gezonde voeding eigenlijk?

Gezonde voeding is over het algemeen voeding waar we voedingsstoffen uithalen die nodig zijn voor een sterk en goed functionerend lichaam en goed werkende hersenen. Over veel voedingsmiddelen zijn zowel positieve als negatieve dingen te melden, daarom is het niet voor iedereen even makkelijk om te bepalen wat beter wel en niet gegeten kan worden. Twijfelt u ook wel eens? Voor de meest actuele adviezen op het gebied van gezonde voeding ouderen, kunt u kijken op de website van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Schijf van Vijf. Een handig overzicht van welke voedingsmiddelen goed voor u zijn en in welke hoeveelheid. Hoe vaak per week kunt u het beste een ei eten, en wat is het maximum aan tussendoortjes dat aangeraden wordt? Dit soort vragen worden beantwoord door het Voedingscentrum.

Ook als u te maken heeft met bepaalde omstandigheden (hoge bloeddruk, verstoorde balans qua cholesterol etc.) kunt u hier terecht voor voedingsadvies.

Ook lichaamsbeweging is essentieel

Gezonde voeding voor ouderen is dus heel belangrijk, maar gezond leven houdt natuurlijk ook in dat u voldoende moet bewegen. Beweging kan op allerlei manieren plaatsvinden: u kunt dagelijks gaan wandelen of fietsen, maar ook zwemmen, dansen, sporten of traplopen kunnen tot deze categorie gerekend worden. Het prettige aan sportiviteit is dat u dit in uw leven kunt verwerken op een manier die bij u past. Daarbij kijkt u naar de beperkingen die u heeft, maar vooral naar de dingen die u wél kunt en misschien nog wel het belangrijkst: u kijkt naar wat u leuk vindt. In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u meer informatie over de gezondheid van ouderen, in de breedste zin van het woord.

Onderwerpen