Dementie en seksualiteit: wat verandert in de relatie?

Heeft u een partner met dementie, of ziet u een dergelijke situatie in uw directe omgeving, dan zult u zien of merken dat er veel verandert in de relatie. Mensen zijn vaak bezig met de invloed van dementie op de gezondheid en op het ondernemen van activiteiten, maar besteden over het algemeen minder aandacht aan de gevolgen die dementie heeft op seksualiteit en intimiteit. Toch is het belangrijk om hierover na te denken en erover te praten waar dat kan, omdat dementie doorgaans een behoorlijke invloed heeft op de relatie zoals u die gewend was. Dementie en seksualiteit is een thema dat moeilijk aan te kaarten is, maar die veel mensen in een relatie bezighoudt.

Veranderingen bij uw partner

Iemand met dementie, zeker in een later stadium, is niet meer de persoon die hij of zij vroeger was. Veranderingen in karakter, het geheugen en in het verstandelijk/lichamelijk functioneren kunnen ervoor hebben gezorgd dat u soms het gevoel heeft een relatie te hebben met iemand die u minder goed kent. Dit heeft invloed op de manier waarop u naar uw huwelijk of relatie kijkt, maar ook op de manier waarop u dagelijks met uw partner omgaat. Intimiteit en seksualiteit krijgen bij dementie en andere rol en betekenis.

Voor veel mantelzorgers en familieleden is het lastig om de effecten van dementie te begrijpen. Hierbij gaat het niet alleen om intimiteit, maar bijvoorbeeld ook om vergeetachtigheid en gedragsveranderingen. Wilt u graag iets meer lezen over omgaan met dementie? Download dan ook eens de gratis whitepaper van Zuster Jansen.

Dementie en seksualiteit: directe invloed

Dementie kan een directe invloed hebben op seksualiteit. Iemand met dementie kan ineens seksueel ontremd gedrag vertonen, meer willen vrijen om de gezonde partner aan zich te binden, of ineens heel veeleisend worden. De partner zonder dementie maakt alle fases van dementie heel bewust mee en kan door deze veranderingen op een heel andere manier naar de partner gaan kijken. Zeker als er veel verzorging nodig is bij de dementerende persoon, kan het moeilijk zijn om elkaar als gelijkwaardig te blijven zien. Dat gevoel van ‘verzorger zijn in plaats van gelijkwaardige partner’ kan een behoorlijke impact hebben op de seksualiteit in de relatie.

Seksualiteit en intimiteit (of het gebrek eraan) kunnen voor zowel de partner met dementie als de gezonde partner frustraties met zich mee brengen. Gezonde partners geven vaak aan dat ze de betekenisvolle aanraking missen, en de troost en vriendschap die ze daarbij voelen.

Wilt u meer weten over dementie en de gevolgen daarvan? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen