Diëten voor ouderen

Wanneer u ouder wordt, vertraagt de stofwisseling en verliest u spiermassa. De vetmassa neemt daarentegen toe en daarom is het op latere leeftijd extra belangrijk om uw gewicht in de gaten te houden. U kunt uw hele leven slank zijn geweest, maar toch flink aankomen boven een bepaalde leeftijd. Ook veranderde persoonlijke omstandigheden kunnen ertoe bijdragen dat uw leefstijl verandert en dat u meer gaat wegen. Omdat overgewicht het risico op gezondheidsproblemen vergroot, zeker op latere leeftijd, is gezond en gevarieerd eten essentieel. Een gebalanceerd voedingsritme is echter niet voldoende: ook beweging moet een vast onderdeel worden (blijven) van de dagelijkse routine, om het lichaam zo sterk en soepel mogelijk te houden. Diëten voor ouderen zijn niet per se heel anders dan de voedingsschema’s die voor jongere volwassenen wordt geadviseerd, maar kunnen wel toegespitst zijn op bepaalde omstandigheden die voornamelijk bij ouderen voorkomen.

Ouderen dieet kan ook medisch doel hebben

Diëten zijn niet alleen bedoeld om af te vallen. Natuurlijk zult u op uw voeding moeten gaan letten als dat betekent dat u minder onnodige vetten of calorieën binnenkrijgt, maar er zijn ook veel diëten die echt zijn bedoeld om medische risico’s te beperken. U kunt hierbij denken aan voedingsschema’s tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of een verstoorde balans qua cholesterol. Met een passend dieet kunnen ouderen de risico’s op dit soort kwalen (sterk) verminderen.

Ook voor dit soort diëten geldt vaak dat ze gecombineerd moeten worden met een algeheel gezonde leefstijl voor optimaal resultaat. Dat wil zeggen: voldoende beweging, niet roken, goede nachtrust etc.

Gezonde voedingstips voor ouderen

Wilt u niet op een speciaal dieet voor ouderen, maar bent u gewoon op zoek naar algemene tips die u helpen om gezonder te eten? Dan kunt u bijvoorbeeld kijken op de website van het Voedingscentrum. Daar vindt u de welbekende Schijf van Vijf met daarin voedingsadviezen voor een gezond dagelijks eetpatroon. U vindt hierin onder andere de volgende tips:

  • Eet veel groente en fruit
  • Wanneer u kiest voor brood, pasta etc, kies dan voor de volkoren variant
  • Probeer vlees vaker af te wisselen met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
  • Zorg dat u genoeg zuivel binnenkrijgt, zoals melk yoghurt en kaas
  • Drink voldoende vocht, zoals water, thee en koffie
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten

Buiten deze Schijf van Vijf geldt eigenlijk dat u niet te veel en niet te vaak moet eten. De balans houden in uw voeding is dus zeer belangrijk. Voor een advies dat bij uw lichaam en persoonlijke leefstijl past, kunt u contact opnemen met uw huisarts of een diëtist.

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u ook andere interessante informatie over voeding voor ouderen en andere relevante onderwerpen.

Onderwerpen