Artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd, hoewel dat niet automatisch betekent dat uw gewrichten aan het slijten zijn. De gewrichten verbinden twee botten met elkaar. Aan het uiteinde van een dergelijk bot zit wat kraakbeen. Dat kraakbeen is glad, zodat het bewegen van de botten soepel gaat. Bij artrose is het dat kraakbeen dat wegslijt, waardoor het oppervlak onregelmatig wordt en het bewegen dus ook minder gemakkelijk gaat. Ook verdwijnt bij artrose steeds meet vloeistof uit de gewrichten. Deze vloeistof, die synovium heet, is bedoeld om de gewrichten soepel te laten draaien en schokken te absorberen.

Symptomen artrose

Artrose kan veel pijn met zich meebrengen en ontstaat vaak in dezelfde delen van het lichaam. Vaak hebben de mensen met artrose het meeste last wanneer zij net rust hebben gehad en langzaam weer in beweging komen. Na een tijdje bewegen wordt alles weer wat soepeler en vermindert de pijn. Dit is echter lang niet bij iedereen het geval, de één heeft meer pijn dan de ander en de pijn kan ook het dagelijks leven ernstig beïnvloeden. Artrose wordt vaak gezien bij oudere mensen, maar ook bij personen met overgewicht of beroepen waarin sommige gewrichten extra belast worden. Soms zit het ook in de familie, waarbij je er niet veel tegen kunt doen.  Artrose komt het meest voor in de volgende lichaamsdelen:

  • Artrose knie
  • Artrose rug
  • Artrose heup
  • Artrose voet
  • Artrose schouder
  • Artrose handen

Verlichting bij artrose

Naast beweging afgewisseld met voldoende rust, is het ook mogelijk om medicijnen in te nemen die de pijn bij artrose kunnen verlichten. Er zijn helaas geen medicijnen die artrose kunnen genezen. Door artrose kan het erg moeilijk en pijnlijk worden om bijvoorbeeld ‘s nachts uit bed te komen of bepaalde huishoudelijke taken te doen. Zuster Jansen biedt bijvoorbeeld nachtzorg , zodat er altijd iemand is om u ‘s nachts bij te staan. Ook voor overige zorgopties kunt u bij Zuster Jansen terecht. Bekijk de website of neem contact op om direct te weten te komen wat we voor u kunnen doen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha