Ouder worden: functionele achteruitgang

Het ouder worden brengt helaas ook een functionele achteruitgang van het lichaam met zich mee. De fysieke veranderingen die direct gevolg zijn van het ouder worden, hebben invloed op alle weefsels, organen en functies van uw lichaam. Dit kan betekenen dat u veranderingen opmerkt in bepaalde dagelijkse handelingen. Het kan moeilijker worden om bepaalde handelingen uit te voeren, of u kunt naderhand last hebben van meer pijn of vermoeidheid dan u gewend was. Functionele achteruitgang is niet alleen vervelend, het zorgt er ook voor dat u misschien meer afhankelijk wordt van anderen. Dat kan verschillen: soms is alleen hulp in de huishouding voldoende om de situatie onder controle te houden, maar het kan ook zijn dat u een groeiende behoefte krijgt aan verzorging en zelfs verpleging.

Preventie biedt hulp bij ouder worden

Preventie is tegenwoordig een belangrijk onderdeel als het gaat om de zorg voor ouderen. De preventie is niet alleen gericht op het letterlijk voorkomen van bepaalde ziekten, maar ook op het bevorderen van het functioneren. Gemeenten en zorgverzekeraars dragen steeds meer verantwoordelijkheid voor het bevorderen van zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor ouderen. Thuis blijven wonen moet vaker gerealiseerd kunnen worden, door onder andere de juiste zorg en hulpmiddelen te bieden. Ook het actief deelnemen aan de maatschappij wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Kortom: het ouder worden zelf moet zo min mogelijk invloed hebben op het leven dat iemand wil en kan leiden. Hulp van buitenaf is daarbij soms nodig.

Wat kunt u zelf doen?

Veel vormen van functionele achteruitgang zijn niet tegen te houden of te genezen. Wel kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam zo goed mogelijk in staat is deze veranderingen op te vangen. Door gezond te leven en voldoende te bewegen, vergroot u uw weerstand, houdt u uw spieren sterk en soepel, en is uw lichaam beter bestand tegen kleine ongelukken of andere kwalen. Ook het herstellen van ziekte, operaties en andere ongemakken gaat sneller als u in goede gezondheid verkeert.

Wel is het van belang dat u om hulp vraagt wanneer dat nodig is. Wanneer u merkt dat u ondersteuning kunt gebruiken, of het nu professionele ondersteuning is of hulp vanuit uw familie, kunt u dat het beste direct vragen. Wanneer u namelijk geen hulp vraagt en dingen zelf blijft doen, met pijn en ongemakken als gevolg, loopt u het risico dat u uw lichaam overbelast en dat kan juist voor extra problemen zorgen. Stel dus duidelijk uw grenzen, om uw lichaam te beschermen.

Meer informatie over ouderen, ouderengeneeskunde, preventie en gezondheid vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen