Diabetes

Diabetes mellitus, de ziekte die in de volksmond vaak bekend staat als suikerziekte, zorgt ervoor dat het lichaam weinig of geen insuline meer aanmaakt (dit hangt af van het type diabetes), of slecht op de insuline reageert. Dit kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven.

De term suikerziekte is lang gebruikt, maar dekt niet de gehele lading. Er wordt namelijk vaak gedacht dat je suikerziekte krijgt als je te veel suiker eet, of dat mensen die diabetes hebben helemaal geen suiker meer mogen eten. Dit is niet waar. Naast het feit dat het lichaam ook bloedsuiker kan aanmaken uit andere stoffen en het dus helemaal niet om ‘echte’ suiker gaat, hebben mensen met diabetes vaak ook problemen met cholesterol en de bloeddruk. Daarom wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan de term diabetes.

Diabetes type 1 en 2

Diabetes kent vele vormen, maar de meest bekende en meest voorkomende zijn de types 1 en 2. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich tegen het lichaam en vernietigt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken. Omdat het lichaam geen insuline meer aanmaakt, moet dit van buitenaf ingespoten worden. Dit moet meerdere malen per dag gebeuren.

Diabetes type 2 komt het meest voor en stond eerder bekend als ouderdomssuiker. Diabetes 2 kan echter op alle leeftijden voorkomen. Het lichaam heeft een tekort aan insuline, en reageert er tegelijkertijd niet goed meer op. Diabetes 2 kan voorkomen worden door gezond te leven, hoewel dat nooit een garantie is.

Symptomen diabetes

De symptomen van diabetes type 1 en 2 zijn op sommige punten verschillend en lijken op het eerste gezicht niet zo ernstig. Toch kunnen deze een waarschuwing zijn van dat het lichaam problemen heeft met functioneren. Bij diabetes type 1 kan het zijn dat de cliënt veel dorst heeft en vaak moet plassen, veel honger heeft of juist niet, zich over het algemeen beroerd voelt en afvalt zonder reden. Diabetes type 2 kenmerkt zich weer anders: ook dorst hebben en veel plassen is een symptoom, maar verder kunnen ook wondjes die slecht genezen, kortademigheid en veel last hebben van terugkerende infecties kunnen indicaties zijn.

Oorzaak diabetes

Het is bij diabetes type 1 niet bekend wat het afweersysteem zo in de war maakt. Bij diabetes type 2 is de oorzaak vaak te vinden in een ongezonde levensstijl, waar bijvoorbeeld overgewicht en hoog cholesterol een rol speelt. Toch worden ook kerngezonde mensen getroffen door diabetes 2.

Behandeling diabetes

De behandeling voor diabetes type 1 bestaat uit het injecteren van insuline en het dagelijks meten van de bloedglucose. Dit proces blijft iemand zijn leven lang herhalen en is dus zeer ingrijpend.

Bij diabetes type 2 moet af en toe ook insuline worden gebruikt, maar wordt er voornamelijk gewerkt met medicijnen. Zo zijn er tabletten die de alvleesklier aanzetten tot het aanmaken van insuline, en er zijn tabletten die het lichaam weer gevoeliger maakt voor insuline. Ook worden vaak medicijnen voorgeschreven om cholesterol en bloeddruk te verlagen, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Meer weten over diabetes? Lees hier over diabetes type 1 en diabetes type 2.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha