Extramurale zorg

Extramurale zorg is het tegenovergestelde van intramurale zorg. Het houdt in dat patiënten met een zorgvraag thuis kunnen blijven. Patiënten hoeven niet naar een zorginstelling, terwijl zij wel hoogwaardige zorg kunnen ontvangen. Er zijn verschillende vormen van extramurale zorg, waaronder intensieve zorg en persoonlijke verzorging.

Betekenis extramurale zorg

Wat is extramurale zorg eigenlijk? In het Latijn betekent extramuraal ‘buiten de muren’. Extramurale zorg is dus zorg die buiten zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen, wordt geleverd. De patiënt hoeft niet te verblijven in een instelling, waardoor de patiënt langer in eigen omgeving kan blijven en de wachtlijsten worden verkort.

Vormen van extramurale zorg

Er zijn verschillende vormen van extramurale zorg. Aan de kant zijn er lichtere vormen. Denkt u hierbij aan hulp bij persoonlijke verzorging, zoals aankleden, wassen en het innemen van medicijnen. Het kan ook gaan om begeleiding bij het huishouden, structureren van de dag of andere zaken omtrent het dagelijks leven. Aan de andere kant kan extramurale zorg ook intensieve zorg inhouden. Hierbij gaat het dan om verpleging die tot 24 uur per dag kan worden verzorgd.

Extramurale ouderenzorg

Intensieve thuiszorg voor ouderen is een belangrijke vorm van extramurale zorg. De verpleging in een instelling wordt met behulp van deze vorm van zorg uitgesteld, waardoor de patiënt langer thuis kan blijven. Dit kan intensieve verpleging inhouden, maar ook zorg op sociaal en psychologisch vlak. Het is ook mogelijk dat de oudere in een aangepaste woning gaat wonen, een zogenaamde aanleunwoning. In deze huizen worden aanpassingen gemaakt voor ondersteunende voorzieningen, zoals een traplift, handgrepen of een rolstoeltoegankelijk huis.

Extramurale zorg door Zuster Jansen

Bij particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen bieden wij intensieve extramurale verpleging. Het gaat hier om 24-uurs zorg, 12-uurs zorg, nachtzorg, spoedzorg en zorg bij de ziekte van Alzheimer. Op deze manier kunnen cliënten langer in de vertrouwde omgeving blijven. De verpleegkundigen van Zuster Jansen bieden de hoogste kwaliteit van zorg. Kijk bij Zorg en Dienstverlening voor al onze extramurale diensten.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha