ZOVAR

ZOVAR is een initiatief van het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, en van de CIBG (de uitvoeringsorganisatie van het ministerie). ZOVAR staat voor het Zorgverzekeraars identificatie en authenticatie register. Deze organisatie maakt de unieke (elektronische) identificatie mogelijk van zorgverzekeraars en zorgkantoren. Na het elektronisch registreren kan een ZOVAR servercertificaat worden aangevraagd.

Voor wie is het bedoeld?

Alleen zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen zich registreren als abonnee bij ZOVAR. Daarmee worden zij voorzien van een authenticatiemiddel waarmee ze het BSN (burgerservicenummer) bij de SBV-Z (Sectorale Berichten Voorziening in de Zorg) kunnen opvragen en controleren.

Na het registreren kunnen de verzekeraars en zorgkantoren een speciaal ZOVAR servercertificaat aanvragen voor hun systemen.

Wat is een servercertificaat en wat is het doel ervan?

Een ZOVAR servercertificaat is eigenlijk een elektronische identiteit voor systemen. Met dit certificaat is het mogelijk om een beveiligde verbinding op te zetten met andere systemen. Deze beveiliging is nodig voor het veilig opvragen van burgerservicenummers door zorgverzekeraars en zorgkantoren. Zonder dit certificaat is het dus niet mogelijk deze nummers op te vragen, omdat de verbinding niet veilig genoeg is.

Door het certificaat kan de organisatie dus in feite de identiteit van het systeem bewijzen. Dan kan de SBV-Z erop vertrouwen dat dat systeem daadwerkelijk van dat zorgkantoor of die zorgverzekeraar is en kan een burgerservicenummer op een veilige manier opgevraagd worden.

Naast het feit dat de identiteit ermee bewezen kan worden, is het servercertificaat ook goed voor vertrouwelijkheid. Gegevens kunnen hier namelijk mee worden versleuteld. Op die manier is de verzender van de informatie er zeker van dat alleen de ontvanger deze informatie zal kunnen lezen. Er kan dus niets worden veranderd of door anderen worden gelezen. Een ZOVAR servercertificaat kan dus voor een zorgverzekeraar of zorgkantoor erg belangrijk zijn op het gebied van authenticatie en vertrouwelijkheid. Dit beschermt gegevens voor onbevoegden en garandeert dus de veiligheid van burgerservicenummers.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *