Ouderen en social media

Niet alleen bij jongeren, maar ook bij ouderen zijn social media niet meer weg te denken. Steeds meer ouderen maken gebruik van Facebook, maar daarnaast maken zij ook gebruik van andere social media.

Een aantal voorbeelden zijn Pinterest, Twitter en Instagram. Social media is een verzamelnaam van alle websites waar mensen berichten, foto’s en video’s op delen met hun vrienden, kennissen en familieleden. Deze mediavorm is een handige manier om met iedereen in de buitenwereld in contact te komen. Dit geldt al helemaal wanneer u niet meer goed te been bent. Daarnaast kan social media ouderen helpen tegen vereenzamen.

Pinterest

Pinterest is een online prikbord waar u foto’s en artikelen kunt plaatsen op uw eigen prikbord (profiel). U kunt uw eigen creaties of die van iemand anders, met alleen uw vrienden delen of met de hele wereld. Of uw hobby nu schilderen is of interieurstyling, u kunt van elke hobby prachtige foto’s terugvinden. Op Pinterest kunt u in contact komen met anderen die net als u van dezelfde hobby houden.

Facebook

Facebook is de laatste jaren een zeer populair social medium voor ouderen geworden. Mensen over de hele wereld gebruiken dit platform. U kunt hier een persoonlijk profiel aanmaken met uw eigen foto. U kunt uw profiel helemaal uitbreiden door uw hobby’s, favoriete boek en film, lievelingszanger en nog veel meer toe te voegen. Door familieleden, vrienden en kennissen toe te voegen aan uw profiel kunt u makkelijk contact met hen leggen. Wanneer u een bericht, foto of video plaatst, kunnen zij deze bekijken. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Daarnaast kunnen zij op uw bericht reageren en het een ‘like’ geven. Door een ‘like’ te geven aan een bericht laat u weten dat u het bericht waardeert en leuk vindt. Op uw profiel kunt u berichten plaatsen over een dagje weg met uw man of dat u de winnaar was bij de bingo-avond. Ook kunt u uw vakantiefoto’s van uw vakantie in Spanje delen met al uw vrienden.

Twitter

Twitter is een platform waar u berichten van maximaal 140 tekens kunt delen met de buitenwereld. U kunt iedereen volgen die u kent, maar ook mensen die u niet persoonlijk kent, maar wel van de televisie. U kunt heel makkelijk reageren op de ‘tweet’ berichten van anderen, maar wel vertellen wij u hierbij dat dit allemaal zichtbaar is voor de buitenwereld. Het is dus erg belangrijk om uit te kijken met wat u in een ‘tweet’ bericht plaatst. Twitter is een ideaal middel om andere mensen te volgen, zoals uw favoriete zangeres of televisiepresentator.

Instagram

Instagram is een social media platform, ook voor ouderen, waar het draait om beeldmateriaal, zoals foto’s en video’s. Het gaat hierbij wel om het delen uw eigen beeldmateriaal en niet dat van anderen. Instagram is bedoeld om de meeste mooie foto’s en video’s te plaatsen die een moment of herinnering vast kunnen leggen in één beeld. Dit is anders dan bij Facebook. Bij Facebook kunt u gerust een heel album plaatsen met leuke vakantiekiekjes, op Instagram gaat het dus om die ene prachtige foto. Instagram is in dat opzicht kunstzinniger en creatiever dan Facebook.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *