Winkelen voor ouderen

Wilt u graag winkelen, maar wilt u dit niet alleen doen? Of wilt u wel alleen gaan winkelen, maar kunt u uzelf niet vervoeren? Vraag iemand mee om u te vergezellen en om u te vervoeren. U kunt ook winkelen vanuit uw eigen woonkamer door op het internet op zoek te gaan naar leuke artikelen. Uw aankoop wordt dan bij u thuis gebracht.

Kunstliefhebbers, natuurmensen of modefanaten willen zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van datgeen wat hun leven kleur geeft. Ook wanneer u extra hulp nodig heeft, kunt u hiervan blijven genieten. U kunt een helpende hand krijgen wanneer u minder goed te been bent of u wilt simpelweg gezelschap tijdens uw activiteiten.

Vrijwilligers

Wanneer u wilt winkelen zijn er genoeg vrijwilligers die willen winkelen met ouderen. Deze vrijwilligers zijn online te vinden op bijvoorbeelde de website van wehelpen.nl. U kunt hier makkelijk zoeken in uw eigen buurt wie zich aan heeft gemeld als een ‘winkelmaatje’. De hulp die u hier aanvraagt en ontvangt is gratis, wel moet u uw persoonlijke gegevens opgeven. Een andere website is Miess.nl waar u een persoonlijk profiel moet aanmaken. U kunt na uw registratie aangeven wat u zoekt, zoals samen boodschappen doen. Wanneer u iemand heeft gevonden moet u een klein bedrag overmaken om de contactgegevens te kunnen ontvangen.

Online shoppen

Winkelen voor ouderen hoeft niet altijd in een fysieke winkel, maar kan ook gemakkelijk vanuit de woonkamer. Er bestaan tegenwoordig veel online webshops waar u een ruime keuze heeft aan producten. U kunt een keertje rondkijken op de website van de grote warenhuizen, zoals Wehkamp en Zalando. Er zijn ook webshops die zich speciaal richten op ouderen. Dit zijn webshops als Peter Hahn, KLiNGEL en Gerry Weber. Wanneer u een webshop vindt moet u goed opletten of zij het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk hebben. Als u een leuke blouse heeft gevonden en niet zeker bent over de maat, dan kunt u meerdere maten bestellen. De overige maten die niet passen, kunt u zonder problemen terugsturen. Sommige webshops vergoeden de portokosten van retourzending zelf.

BoodschappenPlusBus

In meer dan 80 plaatsen in Nederland rijdt de BooschappenPlusBus. Deze bus is opgericht door het Nationaal Ouderenfonds om ouderen te laten genieten van de kleine dingen, zoals even naar de markt gaan of kunstwerken bekijken in een museum. Wanneer u een dagje boodschappen wilt doen kunt u voor €3,- meerijden met deze bus. Als u een laag inkomen heeft, kunt u korting vragen bij uw gemeente. Winkelen voor ouderen wordt een stuk makkelijker met de BooschappenPlusBus. Wanneer u met deze bus meegaat kunt u niet alleen mee om boodschappen te doen, maar kunt u ook meerijden naar het strand, tuincentrum of naar een museum. In elke bus is genoeg ruimte aanwezig voor uw rollator. Enkele bussen zijn geschikt voor rolstoelen.

Modeshows

In sommige gevallen hoeft uzelf niet te reizen om te winkelen. Sommige winkels worden voor een groot gedeelte naar uw buurt gebracht. Dit doen ze door modeshows te organiseren bij bijvoorbeeld een buurtcentra, damesclubs of woonzorgcentra. U kunt hierover informeren bij uw gemeente, bij uw zorginstelling of woonzorgcentrum bij u in de buurt.

Lees ook: ‘Beste ontmoetingsplekken voor senioren’.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *