Psychiatrie

Psychiatrie is de naam voor het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnosticeren en behandelen van  psychische stoornissen en aandoeningen. Specialisten op dit gebied worden psychiaters genoemd. Psychiatrie is grofweg onder te verdelen in drie categorieën: kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie. De psychatrie omvat veel verschillende stoornissen. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Verslavingen (drugs, alcohol, gokverslaving)

 • Eetstoornissen

 • ADHD

 • Slaapstoornissen

 • Dementie

 • Persoonlijkheidsstoornissen

 • Autisme

 • Burn-out

 • Schizofrenie

Dit is slechts een greep uit de grote hoeveelheid aandoeningen waarvoor men psychiatrische zorg nodig kan hebben. Een aantal van de stoornissen wordt al op vroege leeftijd vastgesteld (autisme en ADHD zijn in veel gevallen op vroege leeftijd al te herkennen), soms kan het ook jaren duren voordat de stoornis een rol gaat spelen. Hier zijn de burn-out en de verschillende verslavingen weer een goed voorbeeld van.

Psychiatrische diagnose

Sommige psychiatrische stoornissen zijn lastig te diagnosticeren. Ook de leeftijden waarop men de diagnoses stelt kunnen sterk van elkaar verschillen. Daarom kan het soms een tijd duren voordat definitief is vastgesteld om welke stoornis het gaat. Ook de behandelingen van psychiatrische stoornissen zijn heel divers. De meeste behandelingen bestaan bijvoorbeeld uit een combinatie van therapieën (gesprekstherapieën, non-verbale therapieën) en geneesmiddelen zoals anti-depressiva of anti-psychotica. Hoe veel medicijnen iemand krijgt en welke hangt uiteraard ook af van de ernst van de stoornis. Een psychiatrische diagnose stellen kan erg lastig zijn, omdat de stoornissen zich bij iedere persoon in meer of mindere mate kunnen uiten.

Zorg van Zuster Jansen

Bij verschillende pyschiatrische aandoeningen kan het nodig zijn dat die persoon, naast de psychiatrische zorg die hij/zij al ontvangt, ook thuis zorg en/of ondersteuning krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dementie, waarbij mensen vaak moeite krijgen met dagelijkse handelingen. Zuster Jansen kan u of uw naaste in dit soort gevallen bijstaan. Wij bieden bijvoorbeeld nachtzorg, 12-uurs zorg of 24-uurs zorg. Afhankelijk van uw situatie kunnen wij samen met u een plan samenstellen om u de zorg te geven die u nodig heeft. Bekijk online het zorgaanbod van Zuster Jansen of neem direct contact op met de zorgcoördinator.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *