Personenalarm

Een personenalarm is een ketting met daaraan een rode alarmknop. Door op de rode knop te drukken kunt u een alarm uitzenden naar onder andere hulpinstanties, familieleden en de huisarts. Naast de ketting met alarmknop zijn er nog een aantal andere varianten, namelijk een armband, een horloge en een clip die aan uw riem bevestigd kan worden.

Hulpoproep

Door het personenalarm te gebruiken kunt u een oproep doen zodra u in nood zit. U kunt zelf de keuze maken bij wie deze oproep terecht komt. Dit kan zijn bij uw buren, kinderen of kleinkinderen en huisarts. Zodra de eerste persoon uit uw netwerk niet aanwezig is, zal de oproep doorgeschakeld worden naar de daarop volgende persoon. Het kan ook voorkomen dat de melding direct naar de thuiszorgorganisatie wordt uitgezonden. Een medewerker neemt dan direct contact met u op om te achterhalen wat er aan de hand is om u te kunnen helpen.

Vaste telefoonlijn

Het personenalarm zendt een oproep uit zodra de rode knop is ingedrukt. De meeste apparaten zijn gekoppeld aan de vaste telefoonlijn. Deze vaste telefoonlijn dient dan als basisstation en het alarm kan alleen vanaf hier worden uitgezonden. Dit betekent dat u het personenalarm alleen in huis kunt gebruiken met een maximaal bereik van 30 meter. Zodra u de straat op gaat om boodschappen te doen werkt het alarm niet. De laatste jaren worden er steeds meer mobiele versies geproduceerd die u kunt meenemen op straat. Deze mobiele versies hebben geen basisstation, waardoor ze altijd gebruikt kunnen worden.

Soorten personenalarmering

Het personenalarm kent drie verschillende soorten. De bekendste is het personenalarm voor in en om het huis. Dit alarm komt in de vorm van een ketting, armband, horloge of clip. Door de rode knop hiervan in te drukken wordt er een oproep uitgezonden. Dit systeem kunt u thuis uitbreiden door bijvoorbeeld een alarmkoord op het toilet of in de badkamer te plaatsen.

Daarnaast is er een personenalarmering voor onderweg. Deze wordt ook wel een mobiel alarm genoemd. Doordat ouderen op hoge leeftijd langer actief blijven, wordt dit type alarm steeds populairder.

Tot slot is er een automatisch alarmsysteem op basis van sensoren. Dit systeem analyseert het dagelijkse leefpatroon en zendt een oproep uit wanneer er iets ongewoons plaatsvindt. Bijvoorbeeld als u bent gevallen of als er een lange periode geen beweging heeft plaatsgevonden. Dit systeem is een voorbeeld van de moderne domotica-toepassingen. Door middel van dit systeem kunnen ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Contact opnemen

In uw huis worden meerdere ontvangers geplaatst zodat er altijd contact met u kan worden opgenomen. Deze worden bijvoorbeeld geplaatst in uw slaapkamer, badkamer, op de verschillende verdiepingen en in de keuken. Deze ontvangers zorgen ervoor dat u te horen bent voor degene die contact met u opneemt. Daarnaast is de persoon die contact met u opneemt ook te horen via deze zenders. De ontvangers werken hierbij als een soort telefoonverbinding. Bij een aantal systemen kunt u ook via uw zender zelf in contact komen met de persoon wie u om hulp vraagt. Bij de mobiele systemen kunt u altijd en overal spreken met deze persoon.

Personenalarm vergoeding

Voor een vergoeding van een personenalarm kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. Hier kunt u een tegemoetkoming van de kosten aanvragen. Bij elke gemeente worden andere regels gehanteerd, controleer dus goed wat de regels van uw gemeente zijn. Veel gemeenten hebben een samenwerking met vaste aanbieders, wat betekent dat u niet de vrije keuze heeft.

Een vergoeding kan ook via uw zorgverzekeraar aangevraagd worden. Deze vergoeding bestaat vaak uit een deel van de kosten en de aansluitingskosten. Als u een vergoeding van de zorgverzekeraar wilt, dan moet u het personenalarm aanschaffen vanwege gezondheidsredenen. Uw zorgverzekeraar zal hierover oordelen. Net als de gemeente kan u verzekeraar zelf een aanbieder voor u kiezen.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *