Zorgpremie

Een zorgpremie is de prijs die u moet betalen voor uw vergoeding van ziektekosten. De zorgpremie is opgebouwd uit een basispremie en een eventuele aanvullende premie. Het is mogelijk korting te krijgen op uw zorgpremie door een hoger eigen risico af te sluiten. U kiest dan voor een vrijwillig eigen risico, bovenop het eigen risico dat voor iedereen verplicht is. De totale zorgpremie is afhankelijk van uw eigen wensen en van de zorgverzekeraar die u heeft gekozen. Bekijk hier het overzicht van zorgverzekeraars in Nederland.

Verplichte basisverzekering

Vanaf 18 jaar is iedere Nederlander verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor deze zorgverzekering betaalt u een zorgpremie, afhankelijk van de verzekeraar en het pakket dat u kiest. De overheid stelt ieder jaar vast wat er vanuit deze basisverzekering vergoed wordt. Omdat de overheid het heeft vastgesteld, is de dekking van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Verzekeraars hebben dus geen invloed op de inhoud van het basispakket. Ze bepalen wel de basispremie die betaald moet worden. Dit maakt het verstandig om jaarlijks de prijzen te vergelijken van diverse zorgverzekeraars, om ervan verzekerd te zijn dat u financieel en medisch gezien de juiste keuze voor uzelf maakt. Overstappen naar een andere verzekeraar moet altijd vóór het einde van het jaar gebeuren, anders zit u weer een nieuw jaar aan de huidige verzekering vast.

Aanvullende zorgverzekering

Bovenop de basisverzekering kunt u nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Zo kunt u zich extra laten verzekeren voor bijvoorbeeld tandzorg of fysiotherapie. Iedere verzekeraar bepaalt zelf hoe de aanvullende pakketten worden opgebouwd en welke prijs hieraan wordt verbonden. Ook mensen die minder te besteden hebben, kunnen vaak een aanvullende verzekering kiezen die bij hun situatie past.

Ieder jaar vinden er veranderingen plaats in de zorgpremies. Op de website van uw zorgverzekeraar kunt u direct de basispolis inzien, waardoor u meteen ziet welke kosten wel en niet worden vergoed.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *