Basisverzekering

De basisverzekering is onderdeel van de zorgverzekering. Deze dekt (een gedeelte van) de kosten voor medisch noodzakelijke zorg. Vanaf een leeftijd van 18 jaar zijn alle Nederlandse inwoners verplicht om zich te verzekeren. Deze verzekering is ook verplicht als u in het buitenland woont maar in Nederland werkzaam bent.

Basispakket zorgverzekering

De basisverzekering bestaat uit een wettelijk bepaald basispakket. Dit wil zeggen dat de overheid dit basispakket samenstelt, en dat dit pakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. Ieder jaar verandert de samenstelling van de basispakket zorgverzekering. Er zijn dan diensten of medicijnen die uit het pakket zijn geschrapt, of die juist in het basispakket zijn opgenomen.

Kosten basisverzekering

Voor de basisverzekering betaalt u een eigen risico. Er is sprake van een verplicht eigen risico: in 2016 is de hoogte van dit bedrag 385 euro. Er zijn verschillende vormen van zorg waarop het eigen risico van toepassing is. Als u in een jaar tijd een aantal behandelingen heeft ondergaan die u samen 450 euro hebben gekost, moet u de eerste 385 euro zelf betalen en alles wat daarboven komt, wordt voor u vergoed door de zorgverzekeraar. Voor kraamzorg, verloskundige zorg en de huisarts geldt geen eigen risico.
Naast een verplicht eigen risico, bestaat er ook een vrijwillig eigen risico. Wanneer u het eigen risico bedrag verhoogt, bijvoorbeeld met een paar honderd euro, gaat uw maandelijkse premie omlaag. Dit is voor veel mensen een reden om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Verschillende prijzen?

Hoewel de dekking van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, verschillen de prijzen. Dit komt doordat zorgverzekeraars concurreren door de basispremie net iets goedkoper te maken. Dit gebeurt vooral aan het einde van het jaar, omdat mensen dan vaak wisselen van zorgverzekeraar om geld te besparen. Wilt u zelf ook overstappen op een andere zorgverzekeraar? Dan is het verstandig om u hier aan het einde van het jaar in te verdiepen, zodat u voor 31 december een keuze kunt maken. Doet u dit niet (op tijd), dan zit u weer een jaar aan uw huidige zorgverzekeraar vast.

Aanvullende zorgverzekering

Naast een basisverzekering kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Dit is bijvoorbeeld handig als u graag beter verzekerd wil zijn voor tandartskosten, of als u meer mogelijkheden wil op het gebied van fysiotherapie. Als u relatief gezond bent en niet vaak naar de huisarts of het ziekenhuis hoeft, dan is het lastig om van tevoren in te schatten welke verzekering het beste bij u past. Veel mensen nemen toch het zekere voor het onzekere en kiezen vaak toch voor een aanvullende zorgverzekering, al is het alleen maar voor de tandarts of fysiotherapie. Bekijk op de website van uw zorgverzekeraar wat er bij u allemaal in het basispakket vergoed wordt, of kies één van de vele vergelijkingswebsites om prijzen van diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *