Staar

Staar wordt ook wel cataract genoemd en is een vertroebeling van de lens in het oog. Bij een troebele ooglens worden de lichtstralen in hun beloop gestoord en ontstaat er een onscherp beeld op het netvlies. Staar is in principe ongevaarlijk maar kan wel hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Met name ouderen krijgen te maken met staar en ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm.

Oorzaken en symptomen bij staar

Er zijn verschillende oorzaken van staar te noemen. Allereerst is daar het ouder worden maar de afwijking kan ook aangeboren zijn. Soms ontstaat staar na een ongeluk of een ontsteking in het oog. Het komt ook veel voor bij mensen die lijden aan suikerziekte. Bij langdurig gebruik van medicijnen (zoals prednison) kan soms ook staar ontstaan. De symptomen van staar zijn meestal vrij duidelijk te herkennen. Iemand ziet van dichtbij en veraf ineens een stuk minder scherp. ’s Avonds en ’s nachts kan men last krijgen van verblindend licht, bijvoorbeeld tijdens het autorijden. Soms verandert iemands brilsterkte ook als gevolg van staar.

Staaroperatie

De enige manier om staar te behandelen is met een staaroperatie. Er wordt dan door de oogarts een sneetje van enkele millimeters in het hoornvlies gemaakt. Zo kan de troebele lens verwijderd worden en een nieuwe heldere kunstlens worden geplaatst. De sterkte van deze lens bepaalt voor een belangrijk deel de brilsterkte die overblijft na de operatie. Uiteraard wordt die sterkte vooraf zeer nauwkeurig bepaald, maar het kan best zo zijn dat iemand na een staaroperatie toch nog een bril moet dragen. Een staaroperatie duurt ongeveer 25 minuten en omdat het sneetje zo klein is, hoeft de wond meestal niet eens gehecht te worden. Wel wordt het oog na een staaroperatie afgedekt met een kapje. Een arts zal aangeven hoelang dit kapje gedragen moet worden; meestal na één dag alleen nog maar ’s nachts. Niemand wil na een staaroperatie natuurlijk een infectie oplopen, dus de eerste drie weken na de operatie moet u een paar keer per dag uw ogen druppelen.

Staarbehandeling

Een staarbehandeling wordt meestal alleen toegepast als iemand niet meer zonder problemen kan werken of bepaalde hobby’s niet meer kan uitvoeren. Staar wordt nooit minder en het gezichtsvermogen gaat meestal heel langzaam achteruit. De enige methode van staarbehandeling die er bestaat, is de al eerder genoemde staaroperatie.

 

 

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *