GGZ: Geestelijke Gezondheidszorg

De geestelijke gezondheidszorg in Nederland is zeer divers. Verschillende aandoeningen van psychische aard worden behandeld. De zorg kan voor lange of korte periode zijn en ook de psychische aandoeningen die worden behandeld zijn zeer divers. Dit kunnen bijvoorbeeld schizofrenie, autisme of een drankverslaving zijn.

Taken van GGZ Nederland

De GGZ heeft vier hoofdtaken wat betreft de geestelijke gezondheid van Nederland. Ten eerste probeert de GGZ psychische aandoeningen te voorkomen en daarnaast behandelt en geneest GGZ Nederland psychische aandoeningen. Ook wil de GGZ mensen met een langdurige of chronische psychische ziekte begeleiden in het deelnemen aan de samenleving. Tot slot biedt de GGZ hulp aan mensen die verward of verslaafd zijn en zelf geen hulp kunnen of willen zoeken. De geestelijke gezondheidszorg kent verschillende zwaartes, van lichte eerstelijnshulp tot gespecialiseerde zorg, crisisopvang en zorg bij comlexe aandoeningen.

GGZ instellingen

Door heel Nederland zijn er GGZ instellingen waar psychische hulp wordt geboden. Een GGZ instelling biedt behandelingen, zorg en begeleiding. Omdat er veel verschillende psychische aandoeningen zijn, zijn er ook verschillende soorten GGZ instellingen. Tegenwoordig zijn echter al veel instellingen gefuseerd, waardoor er in één geïntegreerde GGZ instelling verschillende vormen van psychische zorg worden aangeboden, waaronder preventie, eerstelijnshulp, klinische zorg en langdurig verblijf. Vind ook een GGZ instelling bij u in de buurt. Daarnaast kunnen patiënten ook worden geholpen door vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten. Zij zijn niet aangesloten bij GGZ Nederland, meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP).

Psychische zorg thuis

Bij verschillende psychische aandoeningen is het ook mogelijk om thuiszorg te ontvangen. Daardoor kan de patiënt langer thuis blijven, wat vaak een positieve invloed heeft op de gesteldheid van de patiënt. Met de juiste zorg wordt de zelfstandigheid dan bovendien bevorderd. Bij de ziekte van Alzheimer, andere vormen van dementie of somatische stoornissen kan thuiszorg de juiste oplossing zijn. Zuster Jansen biedt hoogwaardige zorg thuis met aansluitende psychische zorg.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *