Lage rugpijn

Bij een lage rugpijn of pijn in de onderrug voelt iemand pijn onder in de rug, voornamelijk in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. De pijn is vooral voelbaar bij beweging of bij het willen opstaan uit een bed of een stoel. Lage rugpijn wordt ook wel spit genoemd en komt veel voor.

Pijn in onderrug en de oorzaak van lage rugpijn

Pijn in de onderrug ontstaat meestal door overbelasting van de rug. Een oorzaak van lage rugpijn kan dan ook zijn te vlug of te zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging. Ook bij het langdurig inspannen van de rug kan er een overbelasting van de rugspieren ontstaan. Door een slechte zithouding spannen heel veel mensen zonder dat ze het door hebben de rugspieren aan. Andere oorzaken van lage rugpijn zijn onder andere een slechte lichamelijk conditie, veel stress, veel autorijden, een zwangerschap, ouderdom, overgewicht of koud en vochtig weer.

Symptomen van lage rugpijn

Als iemand spit heeft dan heeft hij of zij de neiging om zo min mogelijk te bewegen, uiteraard vanwege de pijn. De pijn kan dof of hevig zijn en door te bukken, op te staan of om te draaien kan de pijn ook ineens ondraaglijk worden. Een van de belangrijkste symptomen van lage rugpijn is dan ook simpel gezegd pijn. Soms kan het ook ineens in de rug schieten bij het tillen van zware voorwerpen. Lage rugpijn is erg vervelend maar heeft meestal geen ernstige oorzaak. Het gaat dan ook vaak na verloop van tijd vanzelf weer over. Als u zich toch zorgen maakt of als de klachten heel lang aanhouden, doet u er verstandig aan om langs de huisarts te gaan.

Lage rugpijn oefeningen

Het is altijd verstandig om bij lage rugpijn oefeningen te doen want beweging zorgt  ervoor dat iemand eerder van de klachten af is. Kies wel voor een rustige vorm, zoals wandelen, zwemmen en fietsen. Als de pijn minder wordt, kan er meer bewogen gaan worden. Door middel van krachttraining kunnen de rugspieren versterkt worden.

Behandeling lage rugpijn

Voor de behandeling van lage rugpijn worden als de pijn hevig is in eerste instantie meestal pijnstillers gebruikt. Hierdoor kan de rug weer wat makkelijker bewogen worden wat de rugspieren ten goede komt. Bedrust is meestal niet nodig of wordt zelfs afgeraden, omdat de spieren in de rug anders verzwakken. Bewegen is zogezegd dus goed, maar pas wel op met het te veel draaien van de rug. Zorg er ook voor dat u op een goed matras slaapt. Door het lichaam in goede conditie te houden, kan de kans op het terugkeren van spit voorkomen worden. Wissel op kantoor ook regelmatig van houding en zorg ervoor dat u recht zit, op een goede stoel. Heel goed en lekker voor de rug is een warme douche, omdat warmte een gunstig effect op rugpijn heeft. Een infraroodlamp is in dat opzicht ook goed te gebruiken.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *