Zvw: de zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet zorgt ervoor dat in Nederland iedereen meebetaalt aan een sociale verzekering voor geneeskundige zorg. In Nederland wonende of werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn verplicht om een basisverzekering af te sluiten, waar u maandelijks een premie voor betaalt. Met de basisverzekering worden kosten voor bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis vergoed. Daarnaast is er nog een inkomensafhankelijke Zvw bijdrage. Deze kunt u zelf betalen, maar bij veel mensen wordt deze door de werkgever betaald (ingehouden van uw loon). In het geval van de inkomensafhankelijke bijdrage gaat het dus om een percentage: hoe hoger uw inkomen, hoe hoger de bijdrage dan ook zal zijn.

De Zorgverzekeringswet wordt ieder jaar weer wat bijgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om veranderingen in de basisverzekering (diensten, medicijnen of behandelingen die het ene jaar niet vergoed worden, worden dat bijv. nu wel of andersom), de hoogte van de premies en het eigen risico, en de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars.

Veranderingen in de Zorgverzekeringswet

Gedurende de laatste jaren zijn er veel dingen veranderd als het gaat om de zorg, de beschikbaarheid ervan en de partijen die daarvoor verantwoordelijk zijn. De overheid heeft het zo geregeld dat mensen die thuis verpleging en verzorging nodig hebben (wijkverpleging of hulp bij persoonlijke verzorging), deze zorg ontvangen vanuit de Zorgverzekeringswet. Wanneer u ook behoefte heeft aan ondersteuning door een wijkverpleger, vraagt u dit tegenwoordig dus aan bij uw zorgverzekeraar. Het doel is om mensen langer thuis te laten wonen, ook als zij te maken krijgen met ziekte, een handicap of ouderdomskwalen. Zorgverzekeraars en gemeenten moeten er dan ook alles aan doen om dit mogelijk te maken met de middelen die beschikbaar zijn.

Zelf uw zorg financieren

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor particuliere (thuis)zorg, omdat ze hierbij de garantie hebben dat ze zelf bepalen welke zorg ze ontvangen, van wie en in welke hoeveelheid. Medische zorg ontvangt u nog altijd vanuit de Zorgverzekeringswet, maar wanneer u verzorging en verpleging bij u thuis wenst, kunt u ook besluiten om dit zelf in te kopen. Voor meer informatie over particuliere thuiszorg verwijzen we u graag naar een pagina elders op onze website. Heeft u verdere vragen over het financieren van zorg, dan mag u altijd vrijblijvend contact opnemen met Zuster Jansen. Wij leggen u graag meer uit.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *