De ouderenbus

Wilt u een dagje weg, maar kunt u dit niet omdat u geen eigen vervoer heeft? Of moet u naar de huisarts of tandarts, maar kunt u hier niet komen? De ouderenbus is een speciale bus voor ouderen en kan mogelijkheden bieden voor u.

Wat is de ouderenbus?

De ouderenbus is een comfortabele bus die u op verzoek naar uw eindbestemming brengt. De bus is speciaal voor ouderen of voor mensen die slecht te been zijn. Vaak wordt de bus ingezet voor een bezoekje aan het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de huisarts of voor de supermarkt. Ook kunt u bijvoorbeeld naar een pannenkoekenhuis gebracht worden om gezellig met de kleinkinderen te eten.

Voor wie?

De ouderenbus is in het bijzonder bedoeld voor mensen met mobiliteitsproblemen. Wanneer u wilt reizen met de bus moet u een vervoerspas aanvragen bij uw gemeente. Sommige bussen hebben hun eigen strippenkaart waarmee u kunt reizen. Bij het instappen moet u uw identiteitskaart bij de hand houden. De chauffeur moet namelijk controleren of u de juiste leeftijd heeft. De leeftijd verschilt per gemeente, de ene gemeente hanteert de leeftijd van 55 jaar en ouder en de andere gemeente een leeftijd van 65 jaar en ouder. Informeer hierover bij uw gemeente. Wanneer u jonger bent dan de aangegeven leeftijd en u een mobiliteitshandicap heeft, moet u uw Wmo-vervoerspas laten zien.

Wat kunt u verwachten?

  • Prettige zitplaatsen met een veiligheidsgordel
  • Een helpende hand bij het in- en uitstappen van de bus
  • Een veilige reis van deur tot deur
  • Een chauffeur op vrijwillige basis die rekening houdt met uw beperkingen
  • Vervoer waar u uw rolstoel mee kunt nemen (indien van tevoren aangegeven)

Wanneer?

Iedere regio hanteert andere dagen en tijden voor de ouderenbus. In de meeste regio’s zal dit van maandag tot vrijdag zijn. Vaak rijden ze vanaf 09.00 uur tot 16.00 uur. Binnen deze tijden kunt u ook reserveren voor de bus. In enkele plaatsen rijdt de bus ook in het weekend. Informeer bij uw eigen gemeente welke dagen en tijden de ouderenbus bij u rijdt. Vaak worden er per gemeente aparte uitjes georganiseerd. Deze tochtjes worden van tevoren aangekondigd bij de ouderenbus bij u in de regio.

Als u buiten uw regio wilt reizen moet u dit in overleg doen. De tarieven zullen dan veranderen, net zoals de voorwaarden.

Wmo-vervoerspas aanvragen

U kunt bij uw gemeente de Wmo-vervoerspas aanvragen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iedere gemeente regelt dit op een andere manier. Wanneer u de Wmo-vervoerspas aanvraagt, moet u eerst een gesprek plannen met een Wmo-consulent bij uw gemeente. Dit gesprek kunt u samen uw mantelzorger of familielid voeren. Het is het beste wanneer deze persoon goed op de hoogte is van uw huidige situatie. Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor de Wmo-vervoerspas. Wanneer de consulent beslist dat u een vervoerspas nodig heeft om u zelfstandig in de maatschappij te kunnen redden, krijgt u een zorgindicatie toegewezen. U kunt dan de Wmo-vervoerspas officieel aanvragen en deze zal binnen vijf dagen in de brievenbus verschijnen. Deze pas kunt u gebruiken voor de ouderenbus.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *