Euthanasieverklaring

Wat is een euthanasieverklaring? Een euthanasieverklaring is nodig om euthanasie te kunnen plegen. Bij euthanasie dient een arts dodelijke middelen aan een patiënt toe om een einde te maken aan zijn of haar leven. Niet iedereen mag zomaar euthanasie laten plegen, de situatie van de patiënt moet aan een aantal eisen voldoen. Er is een verschil tussen euthanasie en hulp bij zelfdoding. Bij de laatste term is het zo dat de patiënt zelf de dodelijke middelen tot zich neemt en is het dus officieel niet de arts die de handeling uitvoert.

Euthanasieverklaring voorbeeld

Op internet is zonder twijfel een euthanasieverklaring voorbeeld te vinden. Het is voor veel mensen lastig te bepalen welke informatie er in een euthanasie verklaring moet, en hoe deze precies moet worden opgesteld. Het is mogelijk om een euthanasieverklaring formulier te bekijken en over te nemen van het internet, maar het beste is nog een schriftelijke, persoonlijke euthanasieverklaring. In deze verklaring legt de patiënt uit waarom zijn of haar situatie ondraaglijk is en er geen andere uitweg is dan euthanasie. In het uiterste geval, als de patiënt zich niet langer zelf op papier kan uiten, mag deze verklaring vervangen worden door een mondelinge verklaring of een standaard verklaring die ondertekend is.
Daarnaast is het wenselijk om (het liefst) twee jongere personen de verklaring als getuigen te laten tekenen. Zij verklaren daarbij dat u helder van geest was toen u de verklaring opstelde en tekende. Van deze getuigen moet de naam, de geboortedatum en het adres worden vermeld voor de volledigheid.

Verschil euthanasieverklaring en wilsverklaring

Een euthanasieverklaring wordt nog wel eens verward met een wilsverklaring. Hier zit echter een duidelijk verschil tussen. Een wilsverklaring kan in principe elk soort verklaring zijn, maar meestal wordt de verklaring bedoeld waarin vermeld wordt wat men wil ná het overlijden. Een euthanasieverklaring is geen wilsverklaring omdat deze duidelijk gaat over wat men wil vóór het moment van overlijden. Wilt u meer weten over euthanasie? Bekijk dan ook onze ZorgKompas pagina over dit onderwerp.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *