IGZ: Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgt voor handhaving van de kwaliteit van zorg, preventie en medische producten. Het doel hiervan is om de volksgezondheid bevorderen. De inspectie zorgt voor advies voor de overheid en ministers en adviseert, stimuleert en dwingt waar nodig de zorgaanbieders om kwalitatieve en verantwoorde zorg te leveren. De inspectie is volledig onpartijdig en onafhankelijk. De IGZ houdt toezicht voor ongeveer 40.000 instellingen en bedrijven.

De IGZ en thuiszorg

Binnen de thuiszorg is er grote concurrentie en een steeds toenemende zorgvraag. Op dit moment zijn er ongeveer 1400 aanbieders van zorg zonder verblijf. Daarom moet de kwaliteit van de zorg die wordt aangeboden worden beschermd. Daarom houdt de IGZ toezicht op thuiszorg. Het belangrijkste is de veiligheid van de zorg. De Inspectie voor Gezondheidszorg analyseert eerst de gegevens van de zorgaanbieders, zoals kwaliteitsinformatie, bedrijfsinformatie, klantervaringen, meldingen en gegevens uit een eerdere inspectie. Op basis van deze kennis, wordt gekeken hoe hoog het verwachte risico van onveilig zorg is. Is er ergens hoog risico, dan wordt er een inspectiegezoek uitgevoerd.

Veilige zorg thuis

De IGZ doet inspecties bij thuiszorginstellingen ter bevordering van veilige zorg. Voornamelijk nieuwe organisaties worden onderzocht of aan alle eisen wordt voldaan. Er wordt bij deze inspecties voornamelijk gekeken naar de clientdossiers, medicatieveiligheid, deskundigheid en inzet van personeel en mogelijke vrijheidsbeperkingen. Ook onderzoekt de IGZ op het bedrijfsniveau hoe er wordt omgegaan met kwaliteit en veiligheid van zorg. Is dit niet voldoende, dan kan de IGZ overgaan op het sluiten van een organisatie.

IGZ ZorgVeiligPrijs

De Inspectie voor de Gezondheidszorg organiseert jaarlijks de verkiezing voor de ZorgVeiligPrijs. Dit is een prijs voor het beste initiatief voor het jaar over veiligheid van zorg. Dit kunnen initiatieven van zorgaanbieders zijn, maar ook medische producten en vormen van preventie komen in aanmerking. Op deze manier wordt de zorgveiligheid extra gestimuleerd.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *