Rollator

Een rollator is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het lopen. Vaak gebruiken ouderen een rollator vanwege een lichamelijke beperking zoals apraxie. Een rollator biedt extra steun aan de gebruiker, waardoor deze minder gauw kan vallen. Een juiste rollator kiezen kan lastig zijn aangezien ze in vele soorten en maten komen. Door antwoord te geven op een aantal vragen, kunt u de juiste keuze maken bij het vinden van een rollator.

Binnen of buiten gebruiken?

Rollators kunnen voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Wilt u een rollator voor alleen buiten gebruiken, dan heeft u er een nodig met vier wielen. De rollator met vier wielen kan ook voor binnen gebruikt worden. Wilt u een rollator voor binnenshuis? Dit zijn in de meeste gevallen rollators met drie wielen. De drie wielen zorgen voor meer wendbaarheid dan bij rollators met vier wielen. Ze zijn vaak kleiner en daarom ook makkelijk te gebruiken in de slaapkamer, toilet en douche. Wilt u een rollator die gemakkelijk te vervoeren is? Denk dan aan de reis-rollator. Deze weegt weinig, is klein en is makkelijk op te vouwen om mee te nemen in de bus, auto of trein.

Hoeveel wielen heeft u nodig?

Als u veel steun nodig heeft en vaak buiten komt, dan kunt u het beste voor een rollator kiezen met vier wielen. Een extra voordeel is dat deze vaak in te klappen is om makkelijk met u mee te nemen in bijvoorbeeld de auto. Bent u vaker binnenshuis te vinden, dan kunt u het beste voor drie wielen kiezen. Dankzij de drie wielen bent u wendbaarder in uw eigen huis. Kunt u nog prima stap voor stap lopen, dan is een rollator met twee wielen iets voor u. Dit is een kruising tussen een rollator en een looprek en heeft dus twee extra poten voor extra steun.

Welk gewicht moet uw rollator hebben?

Als het gaat om rollators, heeft u de keuze uit verschillende gewichten. Er zijn lichte, standaard en extra sterke modellen. Lichte rollators zijn vaak van aluminium gemaakt en wegen ongeveer 7 kilo, ze zijn daarom ook makkelijker om mee te nemen. De lichtste die gemaakt is weegt minder dan 6 kilo en is gemaakt van koolstofvezel of carbon. Ondanks het lichte gewicht is deze rollator erg stabiel voor de gebruiker.

Daarnaast is er nog een standaard rollator met een gemiddeld gewicht van 11 kilo. Deze  is zeer stevig voor de gebruiker, maar is ook aan de zware kant.

Ten slotte is er een extra sterke rollator voor zwaardere of juist erg lange personen. Binnen de extra sterke rollators worden er speciale XXL-rollators aangeboden. Deze kunnen meer dan 200 kilo dragen en hebben een bredere zitting.

Heeft u speciale wensen?

In een aantal gevallen kan een rollator geen toevoeging zijn vanwege een lichamelijke beperking. In deze gevallen kunt u de rollator aanpassen. Als u geen kracht heeft in één van uw armen, dan zijn er aanpassingen gemaakt zodat u toch een rollator kan gebruiken. De makers zorgen er dan voor dat de rem via uw werkende arm gebruikt kan worden voor beide wielen. Heeft u te maken met de ziekte van Parkinson? Er zijn speciale rollators die het ‘bevriezing’ moment doorbreken door een gekleurde laserstraal bij de achterwielen of met behulp van een pieptoon.

Als u last heeft van een gebogen rug, dan kunt u ervoor kiezen om extra armsteunen te plaatsten. Dankzij deze armsteunen hoeven uw polsen het gewicht niet op te vangen. Deze rollators worden ook wel ‘walkers’ genoemd. Wilt u liever geen handvatten? Dan kunt u de handvatten laten vervangen door een beugel.

Extra accessoires?

Extra accessoires kunnen van pas komen in verschillende situaties. Loopt u vaak met een wandelstok? Dan kunt u kunt een wandelstokhouder bevestigen aan uw rollator, zodat u deze niet apart mee hoeft te nemen. Doet u vaak de boodschappen? Er zijn verschillende boodschappenmandjes en -tassen die aan uw rollator bevestigd kunnen worden. In huis kunt u ook kiezen voor een klein dienblad zodat u spulletjes zoals een bord en glas mee kunt nemen naar een andere kamer. Bij uw leveranciers kunt u informeren naar de verschillende opties die bij u passen.

Huren of kopen?

Een rollator kunt u huren bij thuiszorgwinkels. Afhankelijk van de winkel kunt u dit per week of per dag doen. Voor gemiddeld €2,- per dag heeft u een rollator. Heeft u langer dan 6 weken een rollator nodig? Dan is kopen de voordeligste optie. De prijzen variëren van €60 tot €900. U kunt ze natuurlijk ook tweedehands kopen.

Zorgverzekeraars betalen tegenwoordig geen vergoedingen. Kunt u geen rollator betalen? Neem dan contact op met uw gemeente, misschien komt u in aanmerking voor een bijzondere bijstand.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *