Zorghotel

In Nederland zijn steeds meer zorghotels te vinden. Wanneer u tijdelijke hulp nodig heeft kunt u terecht in een zorghotel. Dit kan bijvoorbeeld na een operatie of wanneer uw verzorger op vakantie is en niet voor u kan zorgen. Ook kunt u hier terecht wanneer u zelf een paar dagen weg wilt. Een zorghotel is namelijk zo opgezet dat u het gevoel krijgt alsof u een beetje op vakantie bent.

Wanneer naar een zorghotel?

Een zorghotel kan een goede oplossing bieden bij de volgende gevallen:

 • U moet fit worden voor een operatie en moet uw conditie verbeteren. Als u fit de operatie ondergaat in het ziekenhuis, herstelt u sneller.
 • U heeft nazorg nodig van een operatie, bijvoorbeeld voor uw nieuwe heup of omdat u verzwakt bent door chemotherapie.
 • U wilt op vakantie, maar u heeft hier voldoende zorg nodig.
 • U heeft thuis zorg nodig van uw mantelzorger, maar deze is niet in staat om u te verzorgen.

24-uurs zorg

In een zorghotel kunt u voldoende zorg krijgen. Als u 24-uurs zorg nodig heeft, dan kan dat. In ieder zorghotel is er een zorgteam aanwezig. Dit zorgteam bestaat uit artsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden. Dit team is in dienst van een zorgaanbieder of van het hotel zelf. Samen met u maakt het zorgteam een op maat gemaakt zorgplan.

Kosten voor een zorghotel

Per nacht kost een kamer in een zorghotel tussen de €100 en €200. De prijzen zijn inclusief de maaltijden. Uw eigen bijdrage hangt af van uw situatie en verzekering. Als u een indicatie voor Eerstelijns verblijf (ELV) heeft, dan krijgt u een vergoeding uit uw basisverzekering. In dit geval betaalt u het eigen risico. Als u geen indicatie heeft, dan kunt u een vergoeding krijgen uit de aanvullende verzekering. Let er alleen wel op dat niet iedere verzekeraar het verblijf in een zorghotel in het aanvullende pakket heeft zitten. Daarnaast moet u bij een aantal aanvullende verzekeringen opletten dat zij het Keurmerk Erkend Zorghotel hebben. Alleen bij een zorghotel met dit keurmerk ontvangt u een vergoeding. Neem voor de zekerheid contact met uw verzekering op voor meer informatie.

Zorghotels vinden

Een zorghotel kunt u in verschillende steden vinden. Ieder zorghotel heeft zijn eigen stijl zodat u altijd een hotel vindt dat bij u past. Op zorghotels.nl kunt u een zorghotel in heel Nederland vinden waar u zich thuis zult voelen en zorgvuldig behandeld wordt.

SNHZ

SNHZ staat voor de Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels. Dit is een landelijke organisatie met als doel de somatische revalidatie- en herstelzorg in Nederland te bevorderen. Zorghotels met dit keurmerk waarborgen de kwaliteit van hun instelling. SNHZ tracht deze doelen door onder andere het stimuleren van ontwikkelingen van kwalitatief hoogstaande somatische herstel- en revalidatiezorg. De kwaliteit daarvan worden bewaakt en gehandhaafd door de deelnemende geëxploiteerde zorghotels en herstellingsoorden. Ook verzorgt de SNHZ adviezen, informatie en voorlichtingen aan deelnemers, zorgvragers en alle geïnteresseerden. Ten slotte wordt er overleg gevoerd ter bevordering van somatische revalidatiezorg met de overheid, het publiek en de privaatrechtelijke organisaties, verzekeraars en andere relevante organisaties.

Auteur: Karel de Vries redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *