Online spelletjes voor ouderen

Houdt u van spelletjes spelen met uw familieleden, maar kunt u niet elke dag een spel met hen spelen? Dat is geen probleem, want er zijn nu ook heel veel online spelletjes voor ouderen die u kunt spelen.

Ruime keuze

Wanneer u een echte spelliefhebber bent kunt u de site Zylom.com raadplegen. U kunt hier veel verschillende spelletjes spelen waarvan een aantal te downloaden zijn op uw computer. Op de site staan verschillende categorieën waaruit u kunt kiezen. Zo vindt u hier onder andere verschillende bordspellen, actie spellen, kaartspellen en nog veel meer.

Spelen tegen de computer zelf

Op de website van 50plusspellen.nl treft u een paradijs voor spelliefhebbers aan. U kunt hier onder andere veel kaartspellen spelen tegen uw computer zelf. Zo hoeft u nooit op een tegenstander te wachten en kunt u op ieder gewenst moment een spelletje spelen. Op de website vindt u een vergrootknop A+ aan de linkerkant van het menu om uw tekst te vergroten. Onderin het scherm vindt u een uitlegvideo over de werking van de spelletjes en de site.

Bridgen

Een zeer populair online spelletje voor ouderen is online bridgen. Op Stepbridge.nl kunt u onbepert bridgen op de officiële website van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Via de website kunt u toernooien spelen en meekijken bij andere deelnemers. Er zitten wel kosten aan verbonden. Wanneer u lid bent van de NBB betaalt u  €41,- per jaar. Wanneer u nog geen lid bent van de NBB, dan betaalt u €62,50 per jaar en wordt u meteen lid.

Gratis spellen

PlusSpelen.nl is een website waar u gratis spellen kunt spelen, zoals sudoku, puzzels, Tetris en schaken. Ook zijn er verschillende kaartspellen die u kunt spelen. De spelletjes kunt u spelen via uw computer, maar kunt u ook op de meeste mobiele telefoons en tablets spelen.

Fysieke spellen

Het spelen van spelletjes brengt gezelligheid en plezier met zich mee. Vaak zijn echter bij fysieke spellen de pionnen en de afbeeldingen in spelletjes te klein. Spelontwerpers Nevospel en Spelplus bracht dit op het idee om spelletjes te ontwerpen die aansluiten bij ouderen en dementerenden.

Herinneringen

Om het geheugen te trainen zijn er verschillende online spelletjes voor ouderen ontwikkeld. Twee van deze spellen heten ‘Oud en Nieuw’ en ‘Terugblik’. Dit zijn memoryspellen met afbeeldingen van vroeger en nu. De spellen kunnen ook persoonlijker gemaakt worden door eigen foto’s te gebruiken. Zo kunnen ouderen hun eigen kinderen en kleinkinderen erbij betrekken om herinneringen op te halen.

XXL

XXL zijn bekende spellen, maar dan vergroot met een volwassen uitstraling. Bijvoorbeeld Ganzenbord en Mens-erger-je-niet hebben zij hier aangepast zodat ouderen deze spellen makkelijker kunnen spelen. De dobbelstenen, pionnen en speelborden zijn hier groter gemaakt. Om pionnen op hun plaats te houden zijn er magneten onder geplakt zodat alles op zijn plek blijft staan. Ook legpuzzels zijn opnieuw ontworpen met grotere legstukken die beter zichtbaar zijn en makkelijker om vast te pakken.

Zintuigen

Er zijn spelletjes ontwikkeld voor mensen met dementie of een beperking. Door geuren en smaken komen er herinneringen los bij de spelers. Er is bijvoorbeeld Audio Bingo ontwikkeld door SpelPlus met dierengeluiden om het gehoor te testen. Ook is Voelmemo ontwikkeld om de gevoelszintuigen van de speler te testen.

Bel direct voor persoonlijk advies

 

Balspellen

Beweging is belangrijk voor iedereen en daarom heeft SpelPlus bewegingsapparaten met een serie spellen ontwikkelt om de mobiliteit te bevorderen. Dit zijn spellen als kegelen, jeu de Boules en blikjes gooien. U kunt de spellen binnenshuis spelen wanneer u zachtere materialen gebruikt. De speelballen bestaan uit:

 • Harde ballen
 • Zachte ballen
 • Geluidmakende ballen
 • Ballen met sjaaltjes
 • Ballen om in te knijpen
 • Ballen met teksten en afbeeldingen

Zuster Jansen biedt particuliere thuiszorg, 24-uurs zorg, 12-uurs zorg, 5-uurs zorg in de vorm van blokzorg, nachtzorg en slaapdiensten. De zorg kan op korte termijn worden ingezet.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *