ZIN: Zorg In Natura

Zorg in natura is de zorg die zorginstellingen leveren. Dit zijn bijvoorbeeld verpleeghuizen of thuiszorgorganisaties. Deze instellingen bepalen hoeveel en welke zorg patiënten ontvangen. Ook de administratie wordt door hen geregeld. Afspraken over hoe de zorg gegeven wordt, is altijd in goed overleg met de patiënt. De cliënt heeft bij zorg in natura geen eigen budget, dit wordt beheerd door de zorginstelling.

Verschil ZIN en Pgb

Vanuit de Wlz en Wmo kunt u twee vormen van zorg ontvangen, namelijk met zorg in natura en met een persoonsgebonden budget (Pgb) om zelf zorg in te kopen bij een zelfgekozen zorginstelling. In tegenstelling tot bij ZIN, regelt u met een Pgb de zorg helemaal zelf. Daarbij komen ook de administratieve taken en verantwoording over de uitgaven. Met een Pgb heeft u dus meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. U hoeft bovendien niet te kiezen tussen deze twee. Als u verschillende vormen zorg nodig heeft, kunt u ook een combinatie van Pgb en ZIN ontvangen.

Omzetten ZIN naar Pgb en andersom

Met een persoonsgebonden budget kunt u altijd uw zorg omzetten naar zorg in natura. Andersom is dit alleen in bepaalde gevallen mogelijk. Wanneer u van Zorg in natura naar een Pgb wil omschakelen, is het van belang dat u of uw wettelijk vertegenwoordiger het persoonsgebonden budget goed kan beheren. Om deze zorg om te zetten, stuurt u een schriftelijk verzoek (een ingevuld omzettingsformulier) naar uw zorgkantoor.

ZIN en Zuster Jansen

Als u zorg in natura ontvangt, kunt u niet zelf een thuiszorgorganisatie kiezen. Deze wordt aan u toegewezen door het zorgkantoor. Bovendien heeft u kans op wisselende zorgverleners op verschillende tijdstippen. Zuster Jansen biedt particuliere zorg voor mensen met een Pgb die zelf controle houden over hun situatie en de hulp die zij daarbij ontvangen. Zuster Jansen werkt in vaste, kleine zorgteams, zodat u zeker bent van continuïteit en persoonlijke aandacht. U kunt een gedeelte van de zorg inkopen met uw budget en daarnaast betaalt u altijd een eigen bijdrage.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *