Landelijk Schakelpunt

Wat is het Landelijk Schakelpunt? Veel mensen kennen het Landelijk Schakelpunt als het EPD, het Elektronisch Patiëntendossier. De naam Elektronisch Patiëntendossier zorgde echter voor een negatieve lading dus is men overgegaan naar Landelijk Schakelpunt. Maar wat is het nu eigenlijk? Het Landelijk Schakelpunt fungeert als een soort verkeerstoren, waarbij zorgverleners actuele informatie kunnen opvragen uit computers van andere zorgverleners.

Het systeem

Door middel van een BSN (Burgerservicenummer) kunnen de patiënten worden geïdentificeerd. Op dit moment staan zo’n 400.000 dossiers in het systeem die opgevraagd kunnen worden. Dit betekent echter niet dat uw gegevens hier ook zomaar tussen staan. Het is namelijk zo dat alleen patiënten die hiervoor expliciet hun toestemming hebben gegeven, in het Landelijk Schakelpunt worden opgenomen.

In het Landelijk Schakelpunt werkt het dus niet zo dat alle informatie wordt bewaard. De zorgverleners vragen de informatie op uit dossiers van andere zorgverleners. De gegevens blijven dus de verantwoordelijkheid van degene die ze heeft ingevoerd. Daarnaast moet de zorgverlener ook een geldige reden invoeren om de informatie op te vragen en hebben zorgverleners een speciaal elektronisch paspoort hebben om de informatie op te kunnen vragen. Er wordt dus zorgvuldig omgegaan met de gegevens. Ook wordt vastgelegd wie welke informatie heeft ingezien en kan er achteraf ook controle plaatsvinden om te kijken of de inzage rechtmatig was.

Toestemming geven of intrekken

Zelf toestemming geven om uw medische gegevens te laten delen is niet moeilijk en doet u via de website van de Rijksoverheid. Wilt u uw toestemming intrekken? Dat doet u via de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Meer informatie over patiënten- en cliëntenrechten, maar ook over andere zorggerelateerde kwesties en de landelijke zorginstrastructuur vindt u op de website van de Rijksoverheid.

De zorggerelateerde informatie is op deze website gesorteerd op thema zodat u gemakkelijk toegang heeft tot de informatie die u zocht.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *