Zuster

Zuster is in de volksmond de benaming voor wat we tegenwoordig verpleegkundige of verpleegster noemen. Ook verzorgende of zorgverlener zijn aanverwante termen. In tegenstelling tot wat de benaming ‘zuster’ doet vermoeden, kunnen verpleegkundigen ook mannelijk zijn. Welke taken voert een zuster uit, en in welke dienstverbanden kan een zuster werken? Wij leggen u graag wat meer uit over dit beroep en over hoe u zelf in contact komt met een verpleegkundige als u hulp of ondersteuning nodig heeft.

Wat doet een zuster?

Een zuster is een persoon die verpleegkundige taken uitvoert. Onder verpleegkundige zorg valt bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, zoals wassen/aankleden en verschonen. Ook wondverzorging of het inbrengen van een sonde of katheter kunnen onderdeel zijn van het takenpakket. De werkzaamheden van een verpleegkundige zijn uiteenlopend en brengen vaak ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Deze werkzaamheden zijn erop gericht om de patiënt te helpen omgaan met zijn ziekte (of andere omstandigheden), en de zelfredzaamheid te bevorderen.

In Nederland zijn er twee niveaus als het gaat om verpleegkundigen. Dit heeft alles te maken met de opleiding die gevolgd wordt, en de mogelijke vervolgopleidingen en specialisaties die gekozen kunnen worden. De opleidingen voor verpleegkundigen niveau twee zijn bijvoorbeeld meer praktijkgericht, waarbij ze leiden tot specialisatie in één bepaalde richting van de zorg. Verpleegkundigen van niveau één zijn over het algemeen breder inzetbaar en vervullen vaak coördinerende taken.

Waar werken verpleegkundigen?

Zusters en verpleegkundigen kunnen onder andere werkzaam zijn in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeg- of verzorgingshuizen of privé klinieken, maar bijvoorbeeld ook in gevangenis of in de thuiszorg. Zij kunnen niet alleen in loondienst werken, maar ook als particuliere zuster. Het beroep verpleegkundige kan dus op diverse plekken en in diverse vormen worden uitgevoerd.

Particuliere thuiszorg: verpleegkundige bij u thuis

Heeft u door omstandigheden zoals ziekte of een handicap hulp nodig van een zorgverlener bij u thuis? Overweeg dan het inschakelen van particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. Wij werken met kleine, vaste teams van maximaal vijf zorgverleners. Zo ontvangt u altijd dezelfde mensen bij u thuis. De verpleegkundigen die bij Zuster Jansen werken, kunnen u dag en nacht verzorging en verpleging bieden als dat nodig is. Ook in specifiekere situaties, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van de ziekte van Alzheimer of de laatste levensfase.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *