Geriatrische aandoeningen

Geriatrische aandoeningen zijn de ziektes en kwalen die gepaard gaan met het ouder worden. De naam geriatrie is dan ook afgeleid van het Griekse woord ‘geron’, dat oudere betekent. De aandoeningen zijn vaak een verzameling van sociale, psychologische en lichamelijke problemen. Omdat veel van deze kwalen vaak tegelijkertijd plaatsvinden, zorgen ze voor een complex ziektebeeld. Daarnaast herstellen ouderen moeilijker van dit soort aandoeningen. De speciale zorg die ze nodig hebben vereist dan ook een nauwe samenwerking tussen neurologen, psychiaters en andere therapeuten en artsen. Zo wordt de situatie van de desbetreffende persoon het beste in kaart gebracht.

Ziektebeelden en geriatrische revalidatie

Ouderen met behoefte aan zorg hebben vaak meer dan één aandoening, bovendien uiten deze kwalen zich per persoon ook verschillend. Hierdoor is een gedegen onderzoek sterk van belang, om ook het proces van geriatrische revalidatie goed en tijdig op gang te brengen.

Hieronder een overzicht van de mogelijke geriatrische aandoeningen:

 • vallen
 • acute verwardheid (delier)
 • dementie
 • mobiliteitsstoornissen (bedlegerigheid)
 • ondervoeding
 • incontinentie
 • psychische stoornissen
 • depressie

In een aantal gevallen kan de geriatrische revalidatie bestaan uit geriatrische fysiotherapie maar in andere gevallen zijn ook behandelingen van andere artsen of medicijnen nodig.

Zuster Jansen en geriatrische zorg

Door veel van deze aandoeningen, en natuurlijk helemaal als het om een combinatie van deze kwalen gaat, kan het zijn dat de behoefte aan zorg vergroot wordt omdat de dagelijkse handelingen steeds meer moeite gaan kosten. In deze situaties kan Zuster Jansen ondersteuning bieden. Zo bieden wij verschillende soorten zorg om u of uw naaste bij te staan. Op deze manier is het mogelijk om langer thuis te blijven wonen, of zelfs het vooruitzicht van bijvoorbeeld een verzorgingshuis aan de kant te schuiven. Daarom is het verstandig contact met ons op te nemen, zodat wij aan de hand van uw situatie kunnen bekijken welke vorm van zorg u nodig heeft. Dit kan variëren van bijvoorbeeld nacht- of waakzorg tot 24 uurszorg. Contact opnemen met ons is geheel vrijblijvend maar wij denken uiteraard graag met u mee. Voor meer informatie over geriatrische aandoeningen kunt u terecht op onze Zorgkompas pagina’s over geriatrie, psychogeriatrie en gerontologie.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *