Incontinentie: uitleg en informatie

Als iemand incontinentie heeft, dan betekent dat dat hij of zij de urine niet kan ophouden. Er is sprake van onbeheersbaar en ongewild plassen. Kinderen die nog niet zindelijk zijn, hebben uiteraard ook met incontinentie te maken. Dat is verder heel normaal en zij gebruiken daar zowel overdag als ‘s nachts een luier voor.

Urge-incontinentie

Er bestaan verschillende soorten van incontinentie. Zo is daar bijvoorbeeld urge-incontinentie. Urge staat voor aandrang en ongewild plassen vindt in zo’n geval plaats nadat iemand het gevoel van aandrang heeft gekregen. Het lastige is dat iemand dan niet in staat is de urine binnen te houden. De oorzaak daarvan kan zijn een blaasontsteking of bijvoorbeeld een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren.

Stressincontinentie

Een andere vorm van incontinentie is stressincontinentie. Dit komt heel veel voor en dan met name bij vrouwen. Denk bij stress overigens niet aan een hoge werkdruk of iets dergelijks, maar juist aan druk bij het plassen. Stress staat dan ook letterlijk voor druk. Bij vrouwen kan stressincontinentie ontstaan na een of meer bevallingen. De blaasspieren zijn daardoor verslapt en de blaas en baarmoeder kunnen ook wat verzakt zijn. Iemand waarbij de bekkenbodemspieren beschadigd zijn, moet plassen zonder daar aandrang voor te voelen. Het kan zelfs worden opgewekt tijdens het hoesten, niezen of lachen.

Oorzaken incontinentie

Er bestaan ook andere oorzaken bij incontinentie. Zo zien we het vaker bij mensen die dement zijn of die na een beroerte een gebrek aan zenuwbeheersing hebben. Andere oorzaken van incontinentie zijn onder andere een prostaatvergroting, plaatselijke kanker, een dwarslaesie, multiple sclerose en blaasstenen.

Incontinentie bij mannen

Incontinentie is zeer vervelend en vaak moeilijk te verhelpen. Het kan (met name bij vrouwen die urine-incontinentie hebben) soms helpen om oefeningen van de bekkenbodemspieren uit te voren. Gaat het om incontinentie bij mannen, dan is een prostaatverwijdering vaak beste de oplossing behalve als de incontinentie juist daardoor is ontstaan. Het laatste middel om incontinentie bij mannen en vrouwen te verhelpen is er eigenlijk een die het probleem niet oplost maar de gevolgen minder erg maakt. Denk dan aan het dragen van incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld een luier.

 

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *