Hulpmiddelen bij dwalen

Wanneer u aan dementie lijdt, kan het lastig zijn om de weg terug te vinden naar huis. Om dit probleem op te lossen kunt u gebruik maken verschillende hulpmiddelen bij dwalen. Zo zijn er GPS-systemen zodat u altijd gevonden kan worden. Daarnaast zijn er eenvoudige trucs, die kunnen helpen met het terugvinden van de weg.

Zorgriem

Wanneer u altijd een riem draagt is de Zorgriem misschien iets voor u. De Zorgriem is voorzien van een GPS zender. De locatie kan altijd opgehaald worden door een familielid of mantelzorger via een mobiel netwerk. Dit kunnen zij doen door middel van een computer. Er zijn twee type Zorgriemen; één met en één zonder alarmknop. Door het indrukken van de alarmknop, kunt u altijd verbinding maken met de telefoon van uw naasten.

GoLivePhone

De GoLivePhone is een smartphone met functies gericht op de zorg. Op de smartphone vindt u bijvoorbeeld een noodknop, medicatieherinnering, valdetectie, locatiebepaling en een ‘begeleid me naar’-navigatie. De drager kan gevolgd worden door naasten via een speciaal online portaal. Wanneer er een alarmoproep wordt gedaan, krijgt de contactpersoon een e-mail en sms-bericht.

Wuzzi alert

De Wuzzi alert is een alarmknop. De alarmknop kan met één druk op de knop contact maken met de door u gekozen contactpersonen. Bij deze melding wordt gelijk de locatie meegestuurd. Hij is te dragen in uw jas, tas, broek of om uw nek.

Keruve

De Keruve is een horloge met een zender en een ontvanger met scherm. Dit horloge is ontworpen voor mensen die niet meer in staat zijn om gebruik te maken van een alarmknop door gevorderde dementie. De ontvanger kan de locatie van zowel zichzelf als van de drager zien. Op deze manier wordt het zoeken makkelijker. De Keruve heeft een veiligheidssluiting, zodat de drager het horloge niet kan verliezen.

Vlinder

Nog een hulpmiddel bij dwalen is de Vlinder. De Vlinder is voor binnen- en buitengebruik. Dit is te danken aan de GSM, GPS en WIFI. U kunt dit hulpmiddel installeren op uw smartphone en u kunt altijd zien waar de drager is.

GPS voor smartphone

Er is een simpele optie wanneer er een smartphone gebruikt wordt. Zo kunt u een app downloaden met GPS-tracking. Apps met een goede beoordeling zijn voor Android de GPS-Tracking-Pro en voor iPhone de GPS Tracker.

Tips om de weg te vinden

 • Ga wandelen met vaste looproutes en ga op zoek naar herkenningspunten. Deze punten kunnen houvast bieden.
 • Maak uw huis herkenbaar van buitenaf. Zo kunt u bijvoorbeeld een vogelhuis plaatsen op een groot bord met de familienaam.
 • Licht de buurt in over de dementerende naasten. Zo kan de hele buurt op letten.

Extra tips

Bij alle systemen moet u rekening houden met de weersgevoeligheid. Wanneer het mistig is of wanneer het regent, kan de GPS moeite krijgen met het ophalen van de locatie.

Wanneer u weet dat de dementie in de beginfase is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de hulpmiddelen bij dwalen. Zo kan de dementerende wennen aan het apparaat of aan de gewoonte om het altijd mee te nemen. Ten slotte is het belangrijk om te controleren of het apparaat voldoende is opgeladen en nog goed werkt.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *