Beste ontmoetingsplekken voor senioren

Wilt u wel eens een praatje maken met andere ouderen bij u in de buurt? Of om in gezelschap een lekker kopje koffie te drinken? Of voelt u zich wel eens eenzaam? In uw omgeving zijn er genoeg plekken waar u nieuwe mensen kunt ontmoeten om een aantal uur per dag mee door te brengen. We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet met de beste ontmoetingsplekken voor senioren.

Buurthuis

In iedere gemeente vindt u wel een eigen buurthuis. In deze buurthuizen zijn variërende programma’s te vinden, zodat er voor iedereen iets leuks tussen zit. Zo kunt u er verschillende spelletjes spelen met andere senioren, interessante en gezellige workshops volgen, een kopje koffie of thee drinken met uw buurman of aan uw conditie werken. De meeste programma’s in het buurthuis zijn gratis, maar voor een enkele workshop wordt een kleine vergoeding gevraagd. De programma’s van uw buurthuis zijn vaak op internet te vinden of in het huis-aan-huisblad.

Informatie aanvragen

Supermarkt

Er komen steeds meer supermarkten bij, die hun ogen op het welzijn van hun klanten hebben gericht. In de meeste supermarkten is een koffiehoekje te vinden met een tafel en stoelen. U kunt hier gezellig, tijdens het doen van uw boodschappen, met uw buurvrouw afspreken voor een kopje koffie. Misschien komt u hier nog andere bekenden tegen tijdens het koffie-uurtje.

Bibliotheek

Een andere ontmoetingsplek voor ouderen is de bibliotheek. In de bibliotheek zijn verschillende kranten en tijdschriften te lezen. Ook als u geen lidmaatschap heeft, bent u hier van harte welkom. In een aantal bibliotheken worden workshops en cursussen verzorgd tegen een kleine vergoeding of gratis. U kunt hierover informeren bij uw lokale bibliotheek.

Sportclub

Eén van de beste ontmoetingsplekken voor senioren is de sportclub. Binnen de verschillende sportclubs zijn steeds meer senioren te vinden die sportief bezig willen blijven. Sporten is tegenwoordig niet alleen voor jongeren. Zo ontstaan er ook steeds vaker seniorenteams bij onder andere tennisclubs en voetbalverenigingen. Bent u zelf geen sportfanaat, maar uw kleinkinderen wel? Ga dan bij hun trainingen en wedstrijden kijken, misschien komt u nog andere opa’s en oma’s tegen met wie u een gezellig praatje kunt maken.

Zorgcentrumkantine

Kent u een zorgcentrum bij u in de buurt? Dan bestaat er een grote kans dat u hier terecht kunt voor een hapje eten of een kopje koffie of thee. Door in de kantine van een zorgcentrum mee te eten kunt u andere senioren ontmoeten. Daarnaast zijn er in zorgcentra vaak activiteiten waar u aan mee kunt doen met medebezoekers. Dit kunnen activiteiten zijn zoals de bingoavond en een kaartmiddag.

Samen dansen

In veel dorpen en steden van Nederland zijn er dansactiviteiten voor ouderen. Vaak worden deze dansmiddagen door vrijwilligers georganiseerd. Het Danspaleis is een speciaal voor ouderen opgezette disco en is één van de beste ontmoetingsplekken voor senioren die van dansen houden. U kunt uw favoriete nummers aanvragen en de hele middag dansen. De kosten hiervoor zijn laag, omdat ze een bijdrage ontvangen van de gemeente en van fondsen.

SerniorWeb leercentra

SerniorWeb is een organisatie die aan de hand van workshops en cursussen uw digitale vaardigheden vergroot. In Nederland zijn ruim 400 leercentra van SeniorWeb, zo is er dus altijd een dicht bij u in de buurt. De lessen worden door senioren vrijwilligers verzorgd, zij begrijpen dus precies wat u nodig heeft op gebied van de digitale vaardigheden. De lessen zijn betaalbaar en kleinschalig opgezet.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *