Vervoer op maat voor ouderen

Vervoer op maat wordt aangeboden om het reizen makkelijker te maken voor u. De tram, metro, trein en bus zijn de ‘normale’ reisalternatieven. Vervoer op maat kan het u nog makkelijker maken om op de plaats van bestemming te komen.

Belbus

De belbus is een vorm van openbaar vervoer die bedoeld is als aanvulling op streekbussen. Deze bus rijdt op tijden en trajecten waar normale bussen niet rendabel zijn. U kunt alleen gebruikmaken van de belbus door zelf een plek te reserveren. U kunt minstens één uur van tevoren telefonisch of via de website een plek reserveren. De belbus is vooral te vinden in dunbevolkte gebieden. De huidige belbusformules in Nederland van 2018 zijn:

  • Lijntaxi
  • OV-shuttle
  • Avondvlinder
  • Nachtvlinder
  • Kolibrie
  • Haltetaxi
  • LijnBusBel
  • Opstapper

Regiotaxi

Een regiotaxi is een handige en voordelige uitkomst om mee vervoerd te worden. U kunt op ieder gewenst moment vertrekken. Ook wanneer u gebruikmaakt van een rolstoel of scootmobiel kunt u een regiotaxi inschakelen. De kosten van een regiotaxi liggen lager dan die van een normale taxi, omdat het kan voorkomen dat uw chauffeur onderweg nog een andere reiziger moet ophalen. Hierdoor moet er vaak een omweg gemaakt worden en zal uw reis langer duren. Ook kunnen de prijzen in mindering gebracht worden wanneer de regiotaxi door meerdere mensen gedeeld wordt.

Wanneer u een Wmo-indicatie heeft, kunt u een kortingspas aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. U kunt met deze pas uw rolstoel of scootmobiel gratis mee laten vervoeren.

Valys

Valys is een sociaal-recreatief vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking. Met de Valys reist u verder dan vijf OV-zones of reist u verder dan 25 kilometer van uw woonadres. Dit alternatief vervoert u over afstanden die niet te overbruggen zijn met lokale of regionale vervoer-systemen. U kunt tegen een aantrekkelijk tarief naar uw familieleden of vrienden reizen.

Openbaar vervoer

Wanneer u met het openbaar vervoer reist, kunt u op ruim 100 stations gebruikmaken van assistentie. U kunt dit vooraf telefonisch of online regelen. Een assistent kan u helpen door u naar het juiste perron te begeleiden en u in de trein te helpen met uw tas of koffer.

Voor 65-plussers bestaat er een kortingskaart die u op uw persoonlijke OV-chipkaart kunt zetten. U krijg hiermee korting op het basistarief van de bus, trein, metro en tram. De OV-chipkaart is online aan te vragen. Ook kunt u hier gratis een OV-begeleiderskaart aanvragen. Deze kaart staat op uw eigen naam en is voor meerdere mensen te gebruiken.

Hoe kunt u het regelen?

U kunt bij de gemeente een vervoerspas aanvragen. Deze pas wordt geregeld vanuit het Wmo en kan gebruikt worden bij de belbus en de regiotaxi. Wanneer u een zorgindicatie heeft, dan heeft u standaard recht op deze pas. Met de Wmo-vervoerspas [link invoegen] betaalt u een lager tarief.

Hoeveel kost het?

Voor de belbus en regiotaxi verschillen de tarieven per gemeente. De regiotaxi kost u ongeveer €4,- per zone van 5 kilometer, zonder Wmo-vervoerspas. De belbus kost u ongeveer €0,60 per zone. Houd er rekening mee dat dit per regio verschilt. Informeer bij de belbus of regiotaxi in uw regio naar het tarief.

Dit is een informatieve pagina. Zuster Jansen kan u geen vervoerspas aanbieden. 

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *