Ouderen en rijveiligheid

Wanneer u op latere leeftijd weer wilt autorijden, kan dit nog uitstekend. U zult er verstandig aan doen om een opfriscursus te nemen. Zo bent u weer op de hoogte van alle veranderingen in uw auto en op de weg. Ook wanneer u een handicap heeft kunt u nog prima uw rijbewijs halen.

Door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden ‘pasdagen’ georganiseerd. Dit is bedoeld voor ouderen en mindervaliden om informatie te verstrekken over het behalen van een rijbewijs. Er bestaan speciale rijscholen die zich richten op zowel ouderen als mindervalide mensen. Wanneer u moet afrijden voor uw rijexamen, legt u een standaard examen af. Dit wordt afgenomen onder begeleiding van een speciaal opgeleide examinator.

Herkeuring

Iedereen van 75 jaar of ouder is verplicht een medische keuring te ondergaan. Om de vijf jaar moet er een keuring plaatsvinden om te mogen rijden op uw motor, brommobiel of in uw auto. Ook wanneer u een handicap of een beperking heeft, blijft uw rijbewijs vijf jaar lang geldig.

Opfristrainingen

Door de jaren heen kunnen de verkeersregels en rijtechnieken veranderen. Om goed bij de tijd te blijven heeft de ANWB de ‘Opfristraining’ voor senioren georganiseerd. De training is bedoeld voor senioren die lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald en hun kennis willen bijspijkeren. De kosten bedragen €86,50 voor ANWB-leden. Voor niet-leden bedragen de kosten €107,-. Tijdens de training krijgt u nuttige informatie over veiligheid op de weg en krijgt u tips over de nieuwe technologie in de moderne auto’s. Tijdens de training gaat u de weg op samen met uw rijinstructeur. U doet dit in uw eigen auto. Wanneer u niet bij de ANWB een opfriscursus wilt volgen, kunt u op internet andere rijscholen vinden die een opfrisles kunnen verzorgen.

Medicijnen en veilig rijden

Medicijngebruik kan ervoor zorgen dat u minder snel reageert dan u normaal gesproken gewend bent van uzelf. Wanneer u medicijnen gebruikt, is het slim om de bijwerkingen te bespreken met uw huisarts of apotheek. Vraag ook gelijk naar de invloed van uw medicijnen op uw rijgedrag. Wanneer u een gele waarschuwingssticker op uw medicijnverpakking treft, kunt u uw auto beter laten staan. De gele waarschuwingssticker wordt namelijk gebruikt bij medicijnen die het reactievermogen verminderen. U zult dit zelf misschien niet merken, daarom geven ze het aan door deze stickers te gebruiken.

Rijgeschikt?

Als bestuurder bent u niet alleen verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Om deel uit te mogen maken van het rijverkeer, moet u rijgeschikt zijn. Dit houdt in dat u zowel lichamelijk als geestelijk in staat bent om te rijden. Gebruikt u medicijnen die invloed kunnen uitoefenen op uw rijvaardigheid, heeft u gezondheidsproblemen of een beperking? Of is uw gezondheid het laatste jaar sterk afgenomen? Dan kan in een aantal gevallen voorkomen dat u niet meer de weg op mag. U kunt uw rijgeschiktheid laten testen bij het CBR. Zij stellen u een aantal vragen over uw gezondheid en deze worden verwerkt op het formulier Eigen verklaring. De kosten van een eigen verklaring bedragen ongeveer €30,-.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *